Centraleuropæisk indblik: Nye tider for Ungarns forhold til USA?

Det ungarske parlament  Foto: firestarbl

Det ungarske parlament Foto: firestarbl

En ny amerikansk ambassadør i Ungarn kan være en chance for, at Ungarn igen får et bedre forhold til USA, men landets alt for gode forhold til Rusland vil formentlig fortsat være en hindring.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Den ungarske udenrigsminister, Peter Szijjarto håber på et nyt kapitel i forhold til USA, efter at Colleen Bell er blevet indsat som ny amerikansk ambassadør i Budapest. Szijjarto har, ganske som forsvarsministeren, holdt møder med Colleen Bell.

Der har over de sidste måneder hersket en mindre kold krig mellem Washington og Budapest, dels på grund af Orbáns politik, når det gælder de demokratiske værdier og dels på grund af Ungarns bløde politik over for Rusland.

Og når det gælder netop Rusland, agter Ungarn ikke at skifte kurs, men formentlig tilslutte sig den linje, som Østrig, Slovakiet og Tjekkiet står for.

I februar besøger Vladimir Putin Budapest, og det besøg gennemføres kun, fordi forholdet mellem Ungarn og Rusland er ganske godt. Spørgsmålet om russisk deltagelse ved udbygningen af atomkraftværket i Paks, og gasforsyningerne fra Rusland efter stoppet for bygningen af ”Southstream” vil utvivlsom være højt på dagsordenen, når Orbán og Putin mødes.

Det ungarske udenrigsministerium får i det hele taget travlt i februar, da udover Putin er også Tysklands Angela Merkel og udenrigsministrene fra Polen, Serbien og Montenegro på vej til Budapest.

Share This