Centraleuropæisk indblik: Centraleuropas udenrigspolitiske uenighed

De vestlige sanktioner har betydet færre varer på de russiske hylder  Foto: Akkit

De vestlige sanktioner har betydet færre varer på de russiske hylder Foto: Akkit

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland/Tjekkiet/Polen/Slovakiet/Ungarn: Det er ingen hemmelighed, at Visegrad-landene ikke har et fælles syn på den nye kolde krig og om, hvordan den kan overvindes. Holdningerne til politikken over for Putins Rusland stemmer ikke overens. Det har ført til alvorlige problemer, ikke alene inden for EU, men også i forhold til USA. Lige nu er forholdet mellem Ungarn og USA nærmest iskoldt, uanset alle erklæringer om det modsatte, efter at seks højtstående embedsfolk fra told og skat i Ungarn er nægtet indrejse til USA.Derudover har McCain har kaldt Viktor Orbán for en ”neofascist”.

Men udenrigsminister Peter Szijarto understreger, at Ungarn har til sinde at føre en pragmatisk udenrigspolitik, forsvare sine økonomiske interesser og føre en ”balanceret politik” når det gælder øst (SNG-landene og Kina) og forholdet il USA. Stoppet for ”Southstream” gasledningen kommer USA tilpas, men bestemt ikke den ungarske regering og Viktor Orbán.

Helt så galt med forholdet til USA står det ikke til for Tjekkiet, men amerikanerne bryder sig bestemt ikke om tjekkernes modstand mod sanktioner over for Rusland. Da ministerpræsident Bohumil Sobotka for nylig var i Washington, var det svært for ham overhovedet at få adgang til centrale personer, og da han mødtes med McCain fik han en regulær politisk reprimande.

Udenrigsminister Lubomir Zaoralek har ikke desto mindre ifølge den tjekkiske presse fremlagt et udenrigspolitisk strategipapir, hvori der udtrykkes håb om at få etableret et ”partnerskab” med Rusland og retablere de økonomiske kontakter. USA længes tydeligvis tilbage til Václav Havel’s USA-venlige politik.

Slovakiets Robert Fico har altid været kendt for sin USA-kritiske linje, for eksempel i spørgsmålet om øget NATO-tilstedeværelse i østeuropæiske lande. Udenrigsminister Miroslav Lajcak erklærede for nylig, at Europa står ved en ”korsvej”, når det gælder sikkerhed og stabilitet, og at det her og nu gælder om at mindske det spændte forhold til Rusland, løse konflikten i Ukraine og holde alle forhandlingskanaler åbne med Rusland.

Polen er modsat klart anti-russisk i udenrigspolitikken, men forholdet til USA er bestemt ikke stabilt, og slet ikke efter de nye debatter i og uden for USA om CIA-fangelejre og tortur. En sag der berører Polen, da CIA har haft lejre i Polen.

Share This