Centralasien, virkningerne af krigen i Ukraine er yderligere forstærket

Et gadebillede af Tadsjikistans præsident Ramon i Dushanbe. Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Centralasien: De centralasiatiske lande begynder nu for alvor at mærke virkningerne af krigen i Ukraine og de vestlige sanktioner mod Rusland. Pengene fra migrantarbejdere i Rusland styrtdykker. Kirgisistan og Tadjikistan rammes særlig hårdt. Det fastslår ”Eurasianyt” (4.3.2022).

Kirgisistan må forvente et fald i penge hjemsendt fra migranter i Rusland på mindst 33 pct. i 2022, mod en forventet stigning på 3. pct. før den russiske invasion. For Tadjikistans vedkommende ventes der et fald på 26.5. mod en ventet stigning på 2 pct. Penge fra migrantarbejdere i Rusland spiller ikke den samme store rolle for Kazachstan. Men Kazachstan er, som Kirgisistan, stærkt afhængig af import af korn og sukker fra Rusland. Men Rusland har forbudt eksport af korn og sukker for at undgå fødevaremangel.

Sidste år steg Kazachstans import af korn fra Rusland med ikke mindre end 77 pct., svarende til 2.3 mio. ton. Kazachstan var i 2021 hårdt ramt af tørke. Følgen af det russiske eksportforbud har været panikopkøb og genopblussen af de sociale protester i landet. Krigen i Ukraine rammer også et andet ”hotspot”: Nagorno-Karabakh. De russiske fredsstyrker der blev indsat i regionen efter krigen sidste år er diskrediteret, hvilket har ført til en genopblussen af krig og voldshandlinger fra især Aserbajdsjans side. Våbenhvilen holder ikke længere. Den meget vigtige russiske gasledning til regionen er også blevet beskadiget. Det har betydet, at mange ikke har kunnet opvarme deres hjem. 

Share This