Bulgariens to valg den 14. november

Bulgariens hovedstad Sofia Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: Den 14. november skal de bulgarske vælgere til stemmeurnerne. Som tidligere omtalt i mreast.dk skal der for tredje gang i år afholdes parlamentsvalg, og samtidig præsidentvalg. Valgdeltagelsen ved parlamentsvalgene i april og juli måneder i år var henholdsvis på 49 og 41 pct. Om den stiger denne gang, får vi at se. Bulgarien er lige nu hårdt ramt af en social og sundhedsmæssig prise som følge af COVID-19 pandemien.

Det store spørgsmål er, hvor mange der denne gang vil stemme på protestpartier. Det tidligere regeringsparti GERB er forbundet med status quo, men forsøger nu at ”rebrande” sig selv og fremstå som ”frisk opposition” til den siddende overgangsregering. GERB forventes også denne gang at få flest stemmer, præcist hvor mange er usikkert, men formentlig over de 20 pct. Derefter følger Bulgariens Socialistparti, der står til at få 15 pct. Det nye alternative parti ”Der er en sådan Nation”, på engelsk” ”There is Such a Nation”, der klarede sig rigtig flot ved de tidligere valg i år, står til tilbagegang som følge af det der kaldes ”some chaotic moves”.

Meningsmålinger giver partiet omkring 12 pct. Måske vil det nye alternative parti ”Vi vil fortsætte Forandringen”, på engelsk ”We Continue the Change”, ledet af de to tidligere overgangsministre Kiril Petkov og Assen Vasilev, få 3. flest stemmer her ved valget 14. november. Partiet vil muligvis samarbejde med partiet ”Demokratisk Bulgarien”, om muligt i en ny regering. ”Demokratisk Bulgarien” får iflg. meningsmålinger omkring de 11 pct. Spørgsmålet er, i hvilken udstrækning de nye alternative partier vil få utilfredse sofa-vælgere til at stemme.

Coronaen og den langsommelige afholdelse af de forrige valg pga. problemer med valgmaskinerne kan bringe stemmedeltagelsen ned. Præsidentvalget forekommer mere forudsigeligt. Den siddende præsident Rumen Radev står stærkt i meningsmålingerne og kan måske vinde allerede i 1. runde. På pladserne efter følger Anastas Gerdjikov, støttet af Boris Borisovs parti GERB, Mustafa Karadaya fra det tyrkiske mindretals parti Bevægelsen for Rettigheder og Friheder samt Lozan Panov, der står til 6.2 pct.

Share This