Bulgarien stiller krav til Nordmakedoniens EU-medlemskab

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien/Nordmakedonien: Bulgarien volder stadig problemer for Nordmakedoniens EU-optagelsesforhandlinger. For nogle uger blev et internt dokument lækket til pressen, hvori regeringen i Sofia rejser en række krav for ar acceptere en start på Nordmakedoniens optagelsesforhandlinger med Bruxelles.

Nogle krav har været kendt før. Ét krav går på, at Nordmakedonien skal acceptere, at der ikke findes en makedonsk minoritet i Bulgarien, et andet at ”makedonsk” ikke må bruges som sprog ved officielle lejligheder i EU. Bulgarien accepterer ikke, at der findes en særlig ”makedonsk” etnicitet, makedonerne betragtes som en undergruppe (”subgroup”) af bulgarer, og det makedonske sprog betragtes som en bulgarsk dialekt.

Det lækkede dokument har endnu engang bragt det bulgarsk-nordmakedonske forhold på kogepunktet, og det på et tidspunkt hvor det nordmakedonske NATO-medlemskab er bragt på plads efter Prespa-aftalen med Grækenland i 2018, hvor striden om navnestriden blev afsluttet, og landet nu kaldes ”Nordmakedonien”.  

Bulgarien og Nordmakedonien indgik i 2017 en aftale, der skulle bygge bro over historiske modsætninger, blandt andet omhandlende bestemte historiske personer og deres etniske tilhørsforhold. Det spørgsmål skulle løbende diskuteres i en fælles kommission, men her er der ikke blevet afholdt møder siden 2019.

Den aftale skabte hidsige politiske debatter også i Nordmakedonien. Eksperter peger på, at striden mellem Bulgarien og Nordmakedonien er alvorligere end den gamle mellem Nordmakedonien og Grækenland pga de store ligheder mellem de to lande kulturelt. At den nationalistiske retorik er tiltaget i Bulgarien kan skyldes, at EU lige nu er travlt optaget af andre spørgsmål, ikke mindst håndteringen af corona-krisen. Det giver regeringen i Sofia et spillerum.

Nordmakedonien tager det udadtil roligt. De nationalistiske toner fra den bulgarske regering ses som instrument til at få mere politisk opbakning hjemme, nu hvor krisen kradser. Når alt kommer til alt afgøres spørgsmålet om optagelsesforhandlingernes start i Bruxelles, ikke i Sofia. 

Share This