Bulgarien overvejer igen at importere russisk gas

Bulgariens hovedstad Sofia Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: Overgangsregeringen i Bulgarien vil måske genoptage gasimporten fra Rusland. Det skriver bulgarske medier. Den forrige regering ledet af Kiril Petkov havde slået ind på den hårde linje linje over for Rusland. Det kan være slut nu. Den gasforbindelse (interconnector), der var aftalt med Grækenland under den forrige regering, og som skulle bringe gas til Bulgarien fra Aserbajdsjan, bliver næppe godkendt (certificeret). Dette er efter alt at dømme den nuværende ministerpræsident Galab Donev’s politik.

Donev er tidligere rådgiver for præsident Rumen Radev. Viceminister for energi, Elenko Bozhkov udtaler, at en langsigtet aftale med Gazprom ikke er en “dårlig ting” , “dørene blev pludselig lukket, nu åbnes de langsomt igen”. Udover Rusland er også et tættere energisamarbejde med Tyrkiet på tale. Den nye politik kritiseres skarpt af opposition og vækker mildt sagt heller ikke begejstring i EU og i USA.

Der skal, som omtalt i mreast.dk, være valg i Bulgarien den 3.oktober, det fjerde på blot to år. Om den nye linje over for Rusland herefter vil fortsætte, ved vi ikke. At dømme efter meningsmålingerne er der heller ikke efter det valg udsigt til den politiske stabilitet, der er hårdt tiltrængt.

Share This