Bulgarien og krigen i Ukraine, gamle uenigheder om forholdet til Rusland genåbnet

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: Den højt dramatiske udvikling i Ukraine har genåbnet den politiske uenighed i Bulgarien om forholdet til Rusland. Det skriver ”Balkan Insight” i en analyse (25.2.2022). Bulgarien har ikke de samme historiske modsætninger til Rusland som andre lande.
Stefan Yanev, forsvarsministeren, er i særlig grad kommet i fokus for udtalelser, der nedtoner (”downplayes”) den russiske invasion i Ukraine. Ja, han har sågar taget afstand fra at bruge ordet ”krig”. Ministerpræsident Kiril Petkov og præsident Rumen Radev derimod har taget skarpt afstand fra Rusland.
Yanev var også i fokus, da han i 2021 kaldte øget NATO tilstedeværelse i Bulgarien en ”unødvendig eskalation”. Yanev står ikke alene med sine meninger. Partiet ”Genfødsel” (”Revivel”) deler Yanevs holdninger og tager åbent afstand fra sanktioner mod Rusland. Socialistpartiet der er med i regeringen, har ikke villet gå med til en regeringserklæring, der fordømmer Ruslands militære intervention og har også sået tvivl om nytten af sanktioner.
Regeringserklæringen støttes af de tre andre regeringspartier, som er ”Vi fortsætter Forandringer”, Demokratisk Bulgarien samt Trifonovs parti ”Der er sådant et Folk”. Det har været på tale enten at flytte eller nedrive monumentet for den sovjetiske arme i Sofias centrum. Også det emne er genstand for hård debat. Monumentet blev opført i 1954 på 10-årsdagen for den Røde Hærs befrielse af Sofia. Dengang var Bulgarien under kommunistisk styre. Siden den 24. februar har monumentet været ekstra bevogtet. Som andre central- og østeuropæiske lande modtager Bulgarien lige nu et stort antal flygtninge fra Ukraine. Mindst 4.000 ventes at skulle indkvarteres inden for nærmeste fremtid. Den private sektor ser frem til at kunne ansætte veluddannede ukrainere, fx i IT sektoren.