Bliver Markus Söder ny kanslerkandidat i Tyskland?

Markus Söder Foto- Mueller :MSC

CSU-chef Markus Söder regner med en afklaring i januar.

Af Michael Skovgaard

Tyskland: „Hvem der skal være Unionens (CDU/CSU) kanslerkandidat bliver nok først afgjort i januar. Vi må vente, til der er valgt en ny CDU- formand i december.“ Det sagde Bayerns ministerpræsident til avisen Welt am Sonntag.

CDU/CSU ligger nu på 40 procent i flere målinger, og det har givet anledning til spekulationer om, hvorvidt Merkel agter at fortsætte og dermed stille op til en femte embedsperiode. Det næste valg til Forbundsdagen finder sted i 2021.

Direkte adspurgt sagde Söder, at Merkel selv afgør, hvor længe hun vil blive ved, og han understregede, at hun har ført landet godt gennem corona-krisen.

I den senere tid har Bayerns ministerpræsident flere gange betonet, at han agter at blive i Bayern. Men han er blevet mere og mere populær under corona-krisen. Ifølge den seneste måling er han den næstmest populære politiker i Tyskland efter forbundskansler Merkel. Hans direkte konkurrent til posten som kanslerkandidat Armin Laschet fra NRW ligger langt nede på listen.

Spekulationerne om Söders mulige kandidatur har fået ny næring efter seneste meningsmåling, hvor CDU/CSU står til 40 procent og FDP til 8 procent. Hvis der var valg i morgen, ville der således være flertal for en ren borgerlig regering. 48 procent vil sandsynligvis være nok, da man skal regne med stemmespild fra de mindre partier, som ikke kommer ind i Forbundsdagen (5 procent).

Markus Söder har tidligere erklæret, at han har meget svært ved at se CSU i et regeringssamarbejde med De Grønne

Indtil nu har det eneste mulige alternativ til den nuværende Groko (CDU/CSU og SPD) været en koalition med CDU/CSU og De Grønne. Men De Grønne røget ned fra 25 procent tidligere på året til 15-16 procent i lighed med SPD.

Dog er der store udsving i de seneste målinger. En tidligere måling for få dage siden gav FDP 4 procent, og dermed ville partiet ryge under spærregrænsen på 5 procent.

Share This