Berlin: Skal Mohrenstrasse omdøbes til George-Floyd-Strasse?

U-bahn skilt Foto: Orderinchaos

Af Michael Skovgaard 

Tyskland: Gadenavnet Mohrenstrasse har længe været en torn i øjet på mange berlinere, da det anses for at være politisk ukorrekt. Senest er antiracismeaktivister gået ind i debatten. Nu melder De Grønne sig også i koret og vil have gaden omdøbt til George-Floyd-Strasse ifølge gruppeformand Antje Kapek.

Det skriver Die Welt.

I Berlin har der længe verseret alternativer til det prekære gadenavn Mohrenstrasse, som oversat betyder „Negergade“ eller „Perkergade“. En „Mohr“ var i kolonitiden betegnelsen for en person med mørk hudfarve – enten af arabisk eller afrikansk herkomst. Ordet er egentlig en afledning af „maurer“ og Mauritanien.

De vegansk-inspirerede aktivister har længe kæmpet for navnet „Möhrenstrasse“ (Gulerodsgade), og på metrostationen kan man  se, at alle skilte har fået påmalet de to prikker over bogstavet „O“.

Foreningen Berlin Postkolonial har bragt et andet forslag på bane, nemlig Anton-Wilhelm-Amo-Strasse. Denne var Berlins første sorte akademiker og levede fra 1703-1759.

Antje Kapek, som er erklæret feminist, forholder sig dog lidt tvivlende til begge forslag. Hun ser gerne gerne, at Mohrenstrasse i stedet bliver opkaldt efter en prominent kvinde.

Gadenavnet Mohrenstrasse kan føres tilbage til 1707. Der er flere teorier angående navnets oprindelse. Det er tænkeligt, at der var mange sorte beboere i området eller tidligere slaver, som bosatte sig her efter deres frigivelse. I Brandenburg-Preussens kolonitid (1680-1717) blev adskillige drenge og mænd hentet hertil fra Vestafrika for at arbejde på områdets mange gårde.   

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at Karl Marx boede i Mohrenstrasse 17 fra 1837-1838, mens han studerede i Berlin. I 1929 sørgede SPD for en mindetavle på det hus, hvor han boede. Den blev dog senere fjernet af nazisterne.

Share This