Berlin bestormes af flygtninge fra Ukraine, og et nyt corona-scenarie lurer

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Siden mandag er der dagligt ankommet 13.000 flygtninge fra Ukraine til den tyske hovedstad. Ifølge Berlins borgmester Franziska Giffey er Berlin mere presset end andre tyske byer eller delstater. Selv om der er indsat busser til at fordele de mange flygtninge til andre delstater, bliver de ikke fyldt, da de fleste helst vil blive i Berlin, som i forvejen har en stor ukrainsk koloni.

Berlins hovedbanegård byder på kaotiske scener med de mange tusinde, som søger mod Tyskland via Polen. Indtil videre har man opstillet en masse store messetelte som midlertidig nødforanstaltning. Næste skridt bliver at inddrage den nedlagte lufthavn Tegel som en reel opsamlingslejr.

Andre flygtningecentre er under overvejelse, og nu bliver den tyske hær måske sat ind. Berlin har bedt forsvarsministeriet om hjælp til at håndtere de mange praktiske problemer.

Ud over indkvartering og forplejning skal hæren hjælpe med at organisere vaccinationer af de mange tusinde flygtninge. Berlin er i forvejen hårdt ramt af corona, og for at dæmme op for en yderligere smittespredning skal de ukrainske flygtninge vaccineres snarest muligt. Det anslås, at kun hver tredje ukrainer er vaccineret.

Share This