Ballade i Kosovo? NATO sender soldater til det nordlige Kosovo

Foto: Ota Tiefenböck

Kosovo/Serbien: Situationen i Kosovo synes at være anspændt. NATO valgte ifølge den serbiske avis Vecernje Novosti at sende KFOR styrker til det serbiske nordlige Kosovo. NATO er angiveligt bekymret for, at Kosovo forbereder en militæraktion for at få kontrol over det nordlige Kosovo beboet af serbere.

NATO har meddelt, at grunden til styrkernes udsendelse er en militær øvelse, men den seneste tids begivenheder tyder på, at situationen i Kosovo er ganske anspændt.

Kosovos premierminister Ramush Haradinaj advarede fredag det nordlige Kosovo om, at serbiske forsøg på at udråbe autonomi vil blive mødt med tilsvarende respons, mens Serbiens præsident Aleksandar Vucic i et brev til den serbiske befolkning i Kosovo og Metohija fredag opfordrer de serbiske borgere i Kosovo at afholde sig provokationer. Han forsikrer dem samtidig i, at Serbien er parat til at beskytte de serbiske borgeres liv og fred. I både Kosovo og Serbien er der fredag desuden blevet afholdt møder i de to landes sikkerhedsråd.

Der har i den seneste tid været rygter om udvidelse af Kosovos territorium med de serbiske regioner Presevo, Medvedja og Bujanovac, formentlig i bytte for det nordlige Kosovo, men disse er blevet afvist af begge lande. Spændingen blev yderligere styrket efter Albaniens meddelelse om at landet planlægger fra 1. januar at fjerne grænserne til Kosovo.

NATO styrkerne er blevet overflyttet til landsbyen Madunsko, som ligger mellem Pristina og Kosovska Mitrovica. ota

Share This