Aserbajdsjan i en tid med lave oliepriser

Et landskab i Aserbajdsjan Foto: Ota Tiefenböck

Et landskab i Aserbajdsjan Foto: Ota Tiefenböck

Søren Riishøj_2Aserbajdsjan: Efter mange år med høje energipriser må også Aserbajdsjan lære at overleve i en tid, hvor priserne et godt stykke frem i tiden vil være lave.Som sagt af Farhad Aliyev i en analyse for Carnegie Endowment er Aserbajdsjan et eksempel på det, der i politologien kaldes et elektoralt autoritært regime. Udadtil er systemet demokratisk, men det mangler de egenskaber, der kendetegner det liberale demokrati, eksempelvis frie og fair valg, fri presse, uafhængige domstole og forsamlingsfrihed.

Mange oppositionspolitikere og journalister er i fængsel. Udskiftningen på de ledende politiske poster har været lav, siden Ilham Aliev kom til magten for godt 12 år siden. Olie- og gasreserverne skabte i mange år stabilitet. De tillod styret at afholde store prestigefyldte arrangementer såsom det europæiske melodi grandprix og European Games, ligesom der blev igangsat store bygge – og anlægsprojekter.

Men, siger Aliyev, alt for få penge er gået til at udvikle menneskelig kapital i form af for eksempel bedre uddannelse af befolkningen.

Den økonomiske situation i landet er ikke katastrofal, men den økonomiske vækst er dalende, ned til 3.3 pct. i 2015 mod over 10 pct., dengang energipriserne var i top.

Den nationale valuta (manat) er blevet devalueret og har skabt store problemer for bankvæsnet. Mere end 1 million er gæstearbejdere i Rusland. I 2014 sendte de penge svarende til 1.2 milliarder dollar hjem til Aserbajdsjan, men det tal er siden faldet markant i takt med krisen i den russiske økonomi.

Mulighederne for at drive forretning i Rusland er også blevet forværret. Iflg. Aliev er det svært at forudsige fremtiden, men ganske som andre petrostater i SNG-området, Rusland medtaget, har Aserbajdsjan svært ved at omstille økonomien bort fra energiafhængighed. I en eller anden grad vil vi derfor opleve ustabilitet, spørgsmålet er, i hvilken form.

Share This