Årsdagen for polsk Lennons død – Verden er fortsat mærkelig

Af Ota Tiefenböck

Debat: Det er i dag 15 år siden, at en Polens største musikere, Czeslaw Niemen, døde. Dagen i dag er samtidig dagen efter, at borgmester i Gdansk, Pawel Adamowicz, mistede livet efter et meningsløst knivangreb i Gdansk. Czeslaw Niemen komponerede en af sine mest kendte sange, Dziwny jest ten swiat, (Verden er mærkelig) for 52 år siden. Sangen er dog, set i lyset af søndagens tragiske begivenhed, og ikke kun den, fortsat aktuel.

“Dziwny jest ten swiat” havde for os, der er vokset op på den anden side af jerntæppet, en særlig betydning. Sangen var for os mere eller mindre det samme, som Lennons Imagine var i Vesteuropa. Den gav os håb om en bedre fremtid.

Dengang troede vi, vi havde en fælles fjende. Det var de forhadte kommunister, som indskrænkede vores frihed og gjorde sig selv til en ny magtelite. Vi troede, at hvis vi bare kom af med dem, ville vores liv blomstre igen. I dag ved vi bedre, verden bliver ved med at være mærkelig.

Vi lever i demokrati og frihed, men vi hader fortsat hinanden. I det polske totalt splittede samfund kan to samfundsgrupper ikke holde hinanden ud og er nu begyndt at slå hinanden ihjel. I Frankrig demonstrerer mennesker imod en elitær præsident, som har mistet forbindelsen til de almindelige menneskers livsvilkår. Uligheden og sociale forskelle i Europa er i fremgang, mens vi blot stræber efter mere og mere økonomisk vækst.

Vi bliver vejledt af bedrevidende mennesker, som ved, hvad der er rigtigt og hvad er forkert. De fortæller os, hvad vi skal tænke, hvordan vi skal opføre os, hvad vi skal mene og hvordan vi skal forstå den omkringliggende verden. De er alle vegne. De er i det politiske liv, i medierne, i erhvervslivet, de er Facebook og de bliver ved med at bombardere os med deres bedreviden. Mere eller mindre på samme måde, som kommunisterne gjorde bag jerntæppet og mere eller mindre ligeså uforsonligt.

Verden er fortsat mærkelig. Czeslaw Niemen skrev sin fantastiske sang for 52 år siden. I dag lever vi i demokrati. I et demokrati, hvis vigtigste kendetegn burde være at respektere hinanden. Respekten er dog forsvundet. De bedrevidende skælder ud eller erklærer helt respektløst personerne, de er uenige med for nyttige idioter eller blot idioter, xenofober og meget andet.

Andre gange tager hadet helt overhånd, sådan som det skete søndag i Gdansk. Verden er mærkelig og bliver ved med at være mærkelig og den eneste måde at overleve på er formentlig at bevare sine egne moralske normer, sin værdighed.

“Dziwny jest ten swiat” blev skrevet i 1967, altså fire år før Lennons Imagine.

Den engelske oversættelse af Dziwny jest ten swiat.

Strange is this world

Strange is this world,where still is so much evil. And strange is the fact that for so many years man has been scorning man. This strange world,the world of human affairs, sometimes it is even such a shame to admit it.But it is often like thist hat someone kills with an evil word as if with a knife. But there are more people of good will and I do strongly believe in the fact that this world won’t never die due to them. No! No! No! The time has come, it’s high time to destroy the hatred within. But there are more people of good will and I do strongly believe in the fact that this world won’t never die due to them. No! No! No! The time has come, it’s high time to destroy the hatred within.


Share This