Apokalyptisk skovbrand hærger i Sibirien. Men Putin vil ikke bruge ressourcer på at slukke den

Sibirien Foto: Elkwiki

Af Michael Skovgaard

Rusland: Voldsomme skovbrande har hærget det nordlige Sibirien de seneste tre måneder. Det er nåleskovsområdet eller den såkaldte „taiga“ i republikken Jakutien (Sakha), som nu hærges af skovbrande i et hidtil uset omfang.

170.000 kvadratkilometer skov har stået i flammer siden maj, og branden nærmer sig nu hovedstaden Jakutsk med 270.000 indbyggere. Alt i alt er der tale om et område på størrelse med Schweiz og Østrig, som står i flammer. Nu er det tredje år i træk, at voldsomme skovbrande hærger det nordøstlige Sibirien.

Jakutien har et areal på størrelse med tre gange Frankrig, og klimaændringer menes at være årsagen til de voldsomme skovbrande. Tidligere var det ikke usædvanligt med minus 50 grader om vinteren, men nu oplever man sommertemperaturer på op til 30 grader.

Moskva tøver med at sende hjælp ud fra den kalkule eller forordning i russisk lov, at brandbekæmpelse ikke må koste mere, end de skader, der bliver anrettet. Og da Jakutien er tyndt befolket, lader man brandene fortsætte, da det åbenbart er for „dyrt“ at forsøge at slukke dem.

Indtil videre har regeringen i Moskva blot sendt nogle helkoptere til stedet med personnel, som er udrustet med spader eller flammekastere til at etablere brandbælter for at inddæmme de voldsomme skovbrande. Men indsats i form af slukning med vand fra vandflyvere er der ikke tale om. Det skriver mediet „Meduza“, som også beretter om livsfarlige forhold for de brandmænd, der er sendt ud, da deres udrustning slet ikke er effektiv og tidssvarende.   

Share This