Annektering af Krim giver hovedpine i både Rusland og Ukraine

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Rusland sparer på legeindtægten for den russiske sortehavsflåde, men det betyder langtfra, at landet kommer til at tjene penge på Krim Foto: Ota Tiefenböck

Annektering af Krim vil få store økonomiske konsekvenser for både Rusland og Ukraine.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

Ukraine: De økonomiske tømmermænd efter Ruslands annektering af Krim er begyndt at melde sig og det bliver især Rusland, der skal til lommerne. Ifølge beregninger foretaget af Det europæiske råd for Udenrigsanliggender og af det Polske Centrum for Øststudier er det blevet konstateret, at annekteringen af Krim kommer til at koste Rusland i hvert fald omkring 80 milliarder dollars på sigt.

Der skal overføres 2.2 milliarder årligt fra den russiske statskasse eller mere præcist fra Fonden for Velfærd, der oprindeligt var tænkt til at sikre udbetalinger af pensioner gennem penge tjent på eksport af olie og gas. Mindst 4-5 milliarder dollars skal investeres i transport og turisme. Besparelsen på udgifter til leje af flådefaciliteter på Krim er 97 millioner dollars om året, stigende til 100 millioner.

De økonomiske tab alene i de første dage efter Euromaidan, kommer ifølge Bank of Finland til at koste Rusland i omegnen af 60 milliarder dollars eller lige så meget som udgifterne til vinterolympiaden i Sotji. Dertil kommer højere inflation og kapitalflugt. Væksten i Rusland i 2014 kommer derfor antageligt ned under 1 procent.

Krims bidrag til Ukraines samlede bruttonationalprodukt var på 3.6 procent, men den ukrainske energivirksomhed Czornomornaftohaz, et af i alt tre selskaber under NAK Naftohaz, kommer på grund af den russiske annektering af Krim til at lide store tab. Ligesom visse ukrainske oligarker, herunder Rinat Achmetov, Dmytro Firtash og Andrej Klujev kommer til at lide tab på grund af ændringer i ejerforholdene.

Share This