Ad

Anden runde af lokalvalgene i Georgien, Georgiens Drøm erklærer sig som vinder

Georgisk flag Foto: Frank Miller

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: De foreløbige optællinger fra lokalvalgene i Georgien viser, at Tblisi’s siddende borgmester Kakha Kaladze er blevet genvalgt med godt 55 pct. af stemmerne. Oppositionens kandidat Nika Melia fra Forenede Demokratiske Bevægelse står til at få 44 pct. Sådan lød det i hvert fald fra den centrale valgkommissionen søndag.

Det regerende Georgiens Drøm vinder snævert i fire andre større byer, Batumi, Kutaisi, Poti og Rustavi samt 14 andre byer. En undtagelse herfra er Tsalenjikha, der ligger i Semegrelo-Zemo Svantei distriktet. Georgisk politik er stærkt polariseret. Georgiens Drøm har betegnet Forenede Demokratiske Bevægelse som en ”anti-statslig og antinational kraft”. 1. runde af lokalvalgene fandt sted 2. oktober.

Georgiens Drøm blev her erklæret vinder i 64 kommuner og i 25 af landets 42 lokale distrikt råd. Afstemningen 30. oktober er blevet overvåget af 100 georgiske og 52 internationale organisationer og 3.700 forskellige medier. Nika Melia har ikke uventet erklæret 2. runde af valget ugyldigt (”invalid”) og endnu engang opfordret til protestdemonstrationer, hvorimod regeringsleder Irakli Garibasjvili helt som ventet lykønskede sit parti, Georgiens Drøm med valgsejren.

USA og Europarådet har stillet spørgsmål ved valgets ”overall fairness”. Både 1. og 2. runder af valgene fandt sted samtidig med, at Georgiens tidligere præsident Mikheil Saakasjvili var og stadig er i fængsel og har sultestrejket i livstruende omfang. Saakasjvili var Georgiens præsident fra 2004 til 2013.

Den 53-årige Saakasjvili har opholdt sig i eksil i hele otte år, fortrinsvist i Ukraine. I 2018 blev han i absentia idømt hårde fængselsstraffe. Lederen af Forenede Bevægelse, Giorgi Beramidze har iflg. ”Radio Free Europe” (31.10.21) opfodret Saakasjvili til at afslutte sultestrejken. ”Vi har brug for dig i live”, erklærer han. Han opfordrer georgierne til at gennemføre en ”fredelig revolution”. Det har været forsøgt at få Saakashvili overført til et privat hospital, men forgæves. De georgiske myndigheder afviser indtil videre kategoriskat løslade den tidligere præsident.