Amnesty kritiserer den ukrainske hær

Illustrationsfoto: Vysotsky

Ukraine: Amnesty International (AI) kritiserer det ukrainske militær for at true civile ved at oprette baser og placere våben i boligområder, herunder hospitaler og skoler, for at forsvare sig mod en russisk invasion.

“De fleste af boligområderne, hvor soldaterne befandt sig, var nogle få kilometer fra frontlinjerne, og der var reelle alternativer, som ikke ville have bragt civile i fare – såsom militærbaser, tætte skovområder eller andre strukturer længere fra boligområder,” skriver AI.

AI`s personale brugte flere uger på at undersøge russiske angreb på Kharkiv, Donbas og Mykolaiv. Undersøgelsen afslørede, at ukrainske styrker i nogle tilfælde udførte angreb fra boligområder og udsendte tropper til civile bygninger i disse regioner.

“Det faktum, at den ukrainske hær forsvarer sig selv, fritager den ikke fra forpligtelsen til at overholde international humanitær lov. Den ukrainske regering bør straks sikre, at den udsender sine styrker uden for befolkede områder eller evakuerer civile fra områder, hvor hæren opererer, siger organisationens direktør, Agnès Callamard, i en erklæring. ota

Share This