Åben krig i Georgien mellem regering og præsident over Ukraine

Georgisk flag Foto: Frank Miller

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: Georgiens Drøm, det regerende parti i Georgien, agter at bringe præsident Salome Zourabisjvili for retten. Årsagen er den ”state of the union” tale hun holdt i parlamentet 14. marts. Her bar hun en ansigtsmaske med det ukrainske flags farver og var ledsaget af Ukraines charge d’affaires, Andrii Kasianov.

Den fremgangsmåde er accepteret i mange lande, men ikke af regeringen i Georgien. Før hun begyndte sin tale blev hun afbrudt af et parlamentsmedlem og sekretær i Georgiens Drøm partiet, Mamuka Mdinaradze, der betegnede den ukrainske chargé d’affares tilstedeværelse som ”mangel på respekt” for parlamentet. I sin tale roste Zourabisjvili følelsesladet Ukraines heroiske kamp mod den russiske aggression. Georgien støtter Ukraine og det ukrainske folk, udtalte hun.

Udtalelserne stemmer ikke med den georgiske regerings politik. Herfra har støtten til Ukraine været så lunken, at Kiev har hjemkaldt sin ambassadør og nu kun har en chargé d’affaires i Tblisi. Præsidenten har støttet støttedemonstrationerne for Ukraine og har været i Paris og Bruxelles og fremsat ønsket om medlemskab af EU. Stik modsat præsidenten har Georgiens regeringsleder Irakli Gharibasjvili kategorisk afvist, at Georgien skal tage del i sanktionerne mod Rusland og understreget, at krigen finder sted på fremmed jord.

Med sine udtalelser og rejsen til Bruxelles og Paris præsidenten overskredet sine beføjelser og dermed brudt landets forfatning, påstår regeringen. Zourabisjvili har også nægtet at godkende flere af regeringens ambassadørudnævnelser. Hun er blevet indberettet til forfatningsdomstolen, anklaget for brud på grundloven. En ”impeachment” sag kan være undervejs.

Share This