35 år siden oprettelsen af Fidesz

Illustrationsfoto: Burrows

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: For godt 35 år siden, i slutningen for den gamle kolde krig, blev holdt det møde, der mundede ud i oprettelsen af en ny uafhængig gruppe af studenter under navnet Fiatal Demokratak Szovetsege (Sammenslutningen af Unge Demokrater).

Vilkårene for oprettelse af nye ikke-kommunistiske sammenslutninger var særlig gunstige i Janos Kadar’s Ungarn. Ingen forestillede sig dengang, at den nye studentergruppe, bedre kendt under navnet Fidesz, med årene skulle blive den ledende politiske kraft i Ungarn. Den polske professor i filosofi Waclaw Felczak havde via sine forelæsninger på Eotvos universitet i Budapest stor betydning, var i høj grad en inspiration for dengang 25 årige Viktor Orbán. Orbán skrev magisterafhandling om udviklingen i Polen omkring året 1980 og oprettelsen af den uafhængige fagbevægelse Solidaritet. Felczak fremhævede bl.a., at fængsel og husarrest i korte perioder kan være en stor inspiration for oppositionelle, den dag friheden vindes. Det skete som bekendt i slutningen af 1980erne i form af ikke-voldelige  “selvbegrænsende revolutioner” i Polen, Tjekkoslovakiet og Ungarn.

Fidesz blev formelt oprettet i forbindelse med den 2. kongres i 1990. Samme år afholdtes det første frie valg. Orbán rejste hjem fra England til Ungarn for at tage del i valget. I England var han i 1989 på et studieophold ved Prembroke College i Oxford. Orbán opnåede stor anerkendelse for sin politiske indsats, bla. i forbindelse med sin tale ved genbegravelsen af Imre Nagy, den legendariske leder i Ungarn under folkeopstanden i 1956.

I talen opfordrede han i stærke vendinger den røde hør til straks at forlade landet. Ved det første frie valg i april 1990 opnåede Fidesz uventet 8.5 pct. af stemmerne svarende til 22 mandater i parlamentet. Hurtigt efter valget blev Fidesz dog opdelt i fraktioner. 300 partimedlemmer med Gabor Fodor og Peter Molnar forlod partiet og gik derefter over til det konkurrerende parti Szabad Demokratak (SzDSZ), De Fri Demokrater. Alligevel opnåede Fidesz 7 pct. af stemmerne ved det efterfølgende valg i 1994.

Ved valget i 1998 blev Fidesz overraskende den store vinder og var i stand til at stå i spidsen for en koalitionsregering, der bl.a. indbefattede Husmandspartiet (FKgP). Regeringsmagten gik tabt i 2002, men Fidesz kom stærkt tilbage ved valget 2010 og har siden regeret Ungarn med et solidt flertal bag sig i parlamentet.  Fra at være en vel nærmest liberal ungdomspolitiker blev Orbán national-konservativ, stærk kritiker af det liberale, grønne og socialistiske mainstream i og uden for Ungarns egne grænser.

Selv har han talt om revolution via stemmeurnerne, men Højre-Venstre skalaen har mistet meget af sin gamle betydning. Faktisk har Orbán i den økonomiske og sociale politik stået for klassiske venstrefløjsværdier og også, når det gælder militæret. Han er som bekendt gået ind for humanitær og økonomisk bistand til Ukraine under krigen mellem Ukraine og Rusland, har forestrukket fredsforhandlinger frem for våbenhjælp og at føre stedfortræderkrig. Han fortsætter dialogen med Rusland, Centralasien og Kina under mottoet “åbning mod øst”. Kort sagt, tilbage i 1988 var Orbán oprører og stærk kritiker af status quo, det er han også i dag.

Share This