3.000 serbere sagsøger NATO

Natos bombning i 1999 er fortsat synlig i Beograd. Foto: Ota Tiefenböck

Serbien: Tre tusinde serbere er klar til at anlægge to nye retssager mod NATO. Personerne lider af kræft og vil have kompensation for konsekvenserne af brugen af ​​ammunition med forarmet uran under bombningen af Serbien og Kosovo og Metohija i 1999, skriver B92 og tilføjer, at mange af dem lider af kræft, skriver B92.

De tre tusinde serbere, der sagsøger NATO, er ikke kun medlemmer af den serbiske hær, men også serbiske civile. Mange af dem lider af meget specifikke kræftformer, og test har vist, at der var tungmetaller i deres blod. Bomber med forarmet uran blev brugt i det tidligere Jugoslavien i 1999 af amerikanske og britiske hære. Ifølge lokale læger er forekomsten af ​​kræft steget med 200 procent i nogle områder af Kosovo. Forarmet uran beskadigede også NATOs egne soldater i Serbien og Kosovo i 1999. Soldater fra Italien, Frankrig, Holland, Spanien, Belgien og Portugal har også meldt om helbredsproblemer som følge af kontakt med forarmet uran. Der bliver i den forbindelse brugt udtryk Balkan-syndrom.

Adskillige lignende retssager blev anlagt i januar sidste år, og selvom alle relevante dokumenter er blevet oversat til engelsk, har NATO ifølge B92 foreløbigt ikke svaret. ota

Share This