2021 er et valgår i Tjekkiet

Marianske Lazne (Marienbad) Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj,lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet: Valget i oktober måned i år har fyldt godt i nytårskommentarerne i Tjekkiet. Som Tim Gosting skriver i en analyse for tænketanken BIRN (5.1.2021) vil det ikke, som ved tidligere valg, være tale om en valgkamp mellem højre og venstre, men mellem ”mainstream” og ”ikke-systemiske” partier, måske populistiske. Venstrefløjspartier findes næsten ikke længere. Kommunisterne (KSCM) er iflg. meningsmålingerne nede omkring spærregrænsen, socialdemokratiet (CSSD) holder heller ikke skansen.

COVID-19 har aft stor betydning også i Tjekkiet. Ministerpræsident Andrej Babis har ladet sig vaccinere for at vise et godt eksempel for en befolkning, hvor modstanden mod at blive vaccineret er høj. Hans parti ANO har været ramt af flere protestdemonstrationer og skandaler rejst i medierne. Babis står til at få mellem 25 og 30 pct. i vælgeropbakning. Han har kunnet regere takket være kommunister og socialdemokrater, der som sagt ser ud til at klare sig dårligt. Skulle de ikke klare spærregrænsen på 5 pct. har Babis givetvis tabt.

Oppositionen har samlet sig i to blokke, den ene bestående af Borgerdemokratisk Parti (ODS), kristelig-demokraterne (KDU-CSL) og TOP-9, kaldt ”Spolu” (”Sammen”), Den anden blok er mellem Piratpartiet og Borgmestre og Uafhængige (STAN). De to oppositionsgrupper kan meget vel vinde vælgere og måske endda få over 50 i vælgerstøtte tilsammen, dog afhængig af hvor mange partier der vil klare spærregrænsen. Det store spørgsmål er, om de evner at samarbejde.

Det stærkt populistiske Frihed og Direkte demokrati (SPD) ligger i alle målinger på omkring 10 pct. og kan politisk skabe kaos efter valget. Det satser Babis på vil ske. Det vil også være sød musik for den siddende præsident Milos Zeman, der i 2017 bakkede om ANO som regeringsparti og ønsker at gentage det efter valget i år. Mange iagttagere i Tjekkiet mener, at han vil udnytte en turbulent situation efter valget til at få dannet en apolitisk ”caretaker” regering ledet af Babis og ANO, ganske som det skete i 2013. Om han kan gøre det igen er for tidligt at sige.

Meget kan ske før oktober. Tjekkiet forventer en økonomisk vækst i 2021 på 4 pct., men det skyldes et lavere udgangspunkt grundet nedturen under corona pandemien i 2020. Vinder oppositionen og danner regering vil Tjekkiet trække i en mere pro-EU og atlantisk retning. Valget af Joe Biden som præsident i USA har gjort det lettere. En test vil være planen om at udvidelse med en ny enhed ved Dukovany atomkraftværket. Vinder oppositionen valget går ordren hverken til Kina eller Rusland. Licitationen (”tender”) er allerede blevet udskudt én gang. Det kan meget vel blive gentaget, måske afholdes den først efter næste præsidentvalget i begyndelsen af 2023. Dannes der efter valget en ”caretaker” regering ledet af Babis og ANO er modtageren af ordren straks mere usikker. 

Share This