Ad

Zeman præsident i polariseret Tjekkiet

Milos Zeman Foto: Miloslav Hamřík

Tjekkiet: Tjekkiets genvalgte præsident Milos Zeman vil i sin nye præsidentperiode fortsat dele Tjekkiet. Den eneste begrænsning i Zemans næste periode bliver hans svigtende helbred og kondition, vurderer tjekkiske medier efter gårsdagens præsidentvalg i Tjekkiet.

Nyhedsserver Aktualne.cz ser genvalget af Zeman som en dårlig nyhed for Tjekkiet. Valget af Zeman blåstempler ifølge Aktualne løgne, vulgarisme, hans østlige orientering, frygt for fiktive migranter og manglende respekt for en del af den tjekkiske befolkning. Ifølge avisen Lidove Noviny vil Milos Zeman tage en aktiv rolle ved dannelsen af Tjekkiets kommende regering og vil fortsætte med at blande sig i den politiske udvikling hos Det Socialdemokratiske Parti. Erhvervsavisen Hospodarske Noviny konstaterer på sit website, at Zeman har været dygtig til at udnytte frustrationerne hos en del af befolkningen, samt at hans modstander Jiri Drahos ikke har været i stand til at samle Zemans modstandere.

Udenlandske medier, herunder Reuters, Washington Post, Fox News og Deutsche Welle, betegner valget af Milos Zeman hovedsageligt, som et valg, hvor tjekkerne valgte en populistisk prorussisk præsident, frem for en provestlig kandidat Jiri Drahos. Ifølge Financial Times er det Zemans modstand mod migration, der er populær i Tjekkiet.

”Dét samt hans angreb mod eliten i Prag har hjulpet denne politiske veteran til at få massevis af tilhængere i små byer og på landet, skriver FT. ota