Vucic klar vinder i Serbiens valg, men anklager om valgsnyd florerer

Den serbiske premierminister Aleksandar Vucic, her på besøg i Pentagon i 2012 Foto: Leon E. Panetta

Den serbiske premierminister Aleksandar Vucic, her på besøg i Pentagon i 2012 Foto: Leon E. Panetta

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Serbien: Med nu over 90 pt. af stemmerne optalt står Aleksandar Vucic stadig til at vinde valget i Serbien. Hans Serbiens Progressive Parti står nu til mellem 48 og 49 pct. af stemmerne, Socialistpartiet til godt 11 pct. efterfulgt af Vojislav Seselj’s Radikale Parti og Det Demokratiske Parti. Også “Nok er Nok” bevægelsen ser ud til at klare spærregrænsen. Det endelige resultat kommer dog først om et par dage.

Valgdeltagelsen var omkring de 55 pct. Aleksandar Vucic selv erklærer, at resultatet er en sejr for den siddende regering, for demokratiet og for EU-integrationen, men det Demokratiske Parti har meddelt, at det vil klage over uregelmæssigheder under selve valghandlingen.

Ligeledes valgobservatører, eksempelvis fra CRTA har peget på, at flere vælgere har stemt to gange, og at flere partier havde aktivister placeret ved valgsteder for at registrere, hvem der har stemt.

Der er ikke tvivl om, at resultatet bedømmes med en vis tilfredshed i EU, der er bekymret over udviklingen i flere lande i Sydøsteuropa, også i EU-landet Kroatien der efter valget for få måneder siden drejede i en illiberal og mere nationalistisk retning.

Vucic står for fortsat tilnærmelse til EU, for reformer, så langt det lader sig gøre og for en politik, der balancerer hensynet til EU og til Rusland, med hvem Serbien har tætte relationer, som Vucic i sin regeringstid ikke har ønsket at bryde.

Share This