Vrede i Øst- og Centraleuropa: Vi er Europa skraldespand

Samme produkt, men to forskellige standarder, også den danske virksomhed Tulip har flere forskellige udgaver af sit produkt Foto: Teamie870268

Tjekkiet: Der er en stor kvalitetsforskel på ellers identiske varer solgt i henholdsvis Tjekkiet og i Tyskland og resten af Vesteuropa. Det konstaterer omfattende tests lavet på anmodning af Tjekkiets landbrugsministerium, skriver tjekkiske medier.

Undersøgelsens mål var at sammenligne identiske varer solgt i henholdsvis Tjekkiet, Slovakiet, Tyskland og Ungarn og viser en klar kvalitetsforskel ved 13 ud af 21 testede produkter.

” Vi har for eksempel konstateret store forskel på Tulip Luncheon, som i Tyskland indeholder svinekød, mens den i Tjekkiet består af fjerkræblanding, eller ved Iglo fiskefingre, hvor en tysk udgave indeholder langt mere kød. Vi har også sammenlignet vaskepulver, hvor tysk og østrigsk Persil indeholder langt flere aktive stoffer, end den der bliver solgt i tjekkiske, ungarske eller slovakiske supermarkeder, siger Tjekkiets landbrugsminister Marian Jurecka til tjekkiske medier.

Undersøgelsen konstaterer, at varerne solgt i de centraleuropæiske lande har den samme indpakning som i de vesteuropæiske, men altså ikke det samme indhold. Ofte er de oven i købet dyrere.

Marian Jurecka mener, at det er uacceptabel og diskriminerende, at virksomhederne leverer varer af dårligere kvalitet til de øst- og centraleuropæiske lande, men glæder sig over endeligt at have et håndgribeligt bevis på problemet, således, at sagen nu kan behandles i EU.

Varernes forskellige kvalitet skaber vrede i Øst- og Centraleuropa, hvor flere politikere kritiserer situationen. Bulgariens premierminister Bojko Borisov har kaldt Øst- og Centraleuropa for EU`s “fødevare-apartheid”, mens tjekkiske politikere taler om “Europas skraldespand”.

Fødevareproducenterne har foreløbigt begrundet varernes forskellige kvalitet med “lokale smagsforskel”. ota

Share This