Voldsomme reaktioner på tysk satiresag

Merkel-satire på Twitter

Af Uffe Gardel

Böhmermann-sagen har delt Tyskland: På nettet raser debatten for og imod, efter at Merkel-regeringen har givet tilladelse til en straffesag mod satirikeren Jan Böhmermann, som har fornærmet den tyrkiske præsident. Især på Twitter hamrer kritikere løs på regeringen under hashtagget #nichtmeinekanzlerin og tweeter billeder som dette:

Politisk er fronterne også klart trukket op: Det er alle mod CDU/CSU. Koalitionspartneres SPD har allerede meddelt, at sagen er afgjort mod deres ministres stemmer. “Retsforfølgelse af satire for “majestætsfornærmelse” passer ikke til et moderne demokrati,” siger SPDs gruppeformand i Forbundsdagen, Thomas Oppermann, og det lille midterparti FDP – som ikke sidder i Forbundsdagen i denne valgperiode – er også kritisk: “Merkel havde skulle træffe en anden politisk afgørelse, hvis hun ville forsvare vores forståelse af ytringsfrihed over for Tyrkiet,” siger FDPs formand, Peter Lindner. Fra venstrefløjen siger die Linkes gruppeformand, Sahra Wagenknecht, at “Merkel kryber for den tyrkiske despot Erdogan”, og også de Grønne lægger afstand. “EU-Tyrkiet-aftalen virker: Erdogan sætter sig igennem, satiren bliver ofret.”

Der er dog også enkelte andre stemmer. For eksempel den politiske redaktør for centrum-venstre-avisen Süddeutsche Zeitung, Heribert Prantl, som i en kommentar fredag eftermiddag skriver:

“At overgive sagen til retsvæsenet er ikke en indrømmelse til Erdogan, men tingenes gang i en retsstat. Det var og er lidt besynderligt, at en lang række kunstnere og forfattere har krævet, at kansleren skulle forhindre retsvæsenet i at bedømme sagen; man kan ikke – med god ret! – anklage den tyrkiske præsident for massiv krænkelse af retsstatens regler, og samtidig ikke selv turde betro retsstaten at bedømme en ret tåbelig sag. Sagen kommer nu ud af politikken og ind i juraen. Retten er det rigtige sted.”

 

 

 

Share This