VM i Rusland kan blive en økonomisk katastrofe for FIFA

FIFA præsident Gianni Infantino. Foto: Piotr Drabik

FIFA præsident Gianni Infantino. Foto: Piotr Drabik

VM i fodbold betegnes ofte som verdens største sportsbegivenhed, men FIFA har svært ved at tiltrække sponsorer, der vil sættes i forbindelse med VM i Rusland.

Af Toke Theilade

Det er ingen hemmelighed, at tilliden til det internationale fodboldforbund FIFA er rekordlavt efter, at en række korruptionsskandaler har ramt organisationen i gennem de seneste par år. Kombinerer man det med en VM-slutrunde i upopulære Rusland, så har man en usikker økonomisk situation på trods af, at VM i fodbold normalt er en bragende succes.

Med blot lidt over et år til, at VM-slutrunden skydes i gang i Moskva har FIFA blot fundet ti sponsorer, hvilket kun er halvt så mange som under turneringen i Brasilien i 2014. Det skriver Financial Times.

Efter slutrunden i Brasilien stoppede flere storsponsorer, heriblandt Sony og Emirates, og de er endnu ikke blevet erstattet.

Et af de store problemer for FIFA har været, at de har haft svært ved at overtale russiske selskaber til at sponsere slutrunden. Udover Gazprom, der blev FIFA-sponsor i 2013, har kun Alfa-Bank meldt sig som sponsor, og de er at finde i den billigste kategori.

Ruslands vicepremierminister og formand for VM-komitéen Vitaly Mutko er ikke i tvivl om, hvad der ligger til grund for problemerne. Problemerne skyldes FIFAs dårlige rygte fortalte han i onsdags til nyhedsbureauet Interfax.

”FIFA er blevet beskyldt for korruption og lignende, og de har ødelagt det for dem selv. Deres image har lidt kolossale tab. FIFA kører sig selv ind i problemer, ikke kun for VM i Rusland i 2018, men generelt set,” siger Mutko.

En af FIFAs primære indtægtskilder er salg af tv-rettigheder, men også her står de over for store problemer. På nuværende tidspunkt har ingen russiske tv-stationer været villige til at betale de 120 millioner dollars, som FIFA forlanger for slutrunden. Dette blev afsløret af Bloomberg tidligere på måneden.

Share This