Visumfri ordning med Ukraine skaber bekymring

Uafhængighedspladsen i Kijev Foto: Ota Tiefenböck

Uafhængighedspladsen i Kijev Foto: Ota Tiefenböck

Slovakiet/Ukraine: Ifølge den slovakiske avis Pravda, som henviser til den tyske avis Die Welts kilder, tyder alt på, at Ukraine og Georgien fra midten af næste år vil få en visumfri ordning med EU. Det skaber bekymring, ikke mindst i Slovakiet, som overtager formandskabet i EU.”Jeg er overrasket over beslutningen. Ukraine er ikke et land som udstråler politisk stabilitet. Det er ikke et land som burde have visumfri ordning med os. Den ukrainske regering har ikke suverænt styr på sit territorium, ukrainske myndigheder er ikke i stand til at udføre deres myndighed i en del af landet. Hvordan kan man give sådan et land visumfri ordning, siger den slovakiske ekspert i sikkerhed Milan Zitny.

Han mener, at mennesker fra andre lande nemt kan anskaffe sig ukrainske pas.

”Jeg kan forestille mig at russiske gangstere vil anskaffe sig ukrainske pas og vil komme til Europa. Derudover kan  folk fra Centralasien komme, det vil sige lande med en betydelig terror-potentiale. Det er, til forskel for Georgien, en kontroversiel beslutning, siger Milan Zitny.

Europa Kommissionen fremlægger en rapport om visumfri ordning for Ukraine og Georgien den 15. december. I Ukraine forventer man, at de europæiske grænser nu vil blive åbne for ukrainerne.

”15. december forventer vi et endeligt svar angående visumfri regime. Jeg regner stærkt med, at ukrainerne til næste år kan rejse til EU uden visum, siger den ukrainske udenrigsminister Pavlo Klimkin ifølge den ukrainske avis Segodnja. ota

Share This