Visegrad landene afviser Macrons forslag om paneuropæisk valg

Visegrad landene Foto: CrazyPhunk

Centraleuropa: De centraleuropæiske lande afviser forslag om et valg til Europa Parlamentet, hvor vælgerne delvis skal stemme på paneuropæiske kandidater, sådan som det blandt andet er foreslået af den franske præsident Emmanuel Macron. Ideen er et forslag for fordeling af ledige pladser i Europa Parlamentet efter Brexit, skriver tjekkiske medier.

Ifølge dette forslag, som også støttes af Spanien og Italien, skal omkring 30 af disse pladser fordeles på baggrund af paneuropæiske kandidatlister. Europæerne vil ifølge forslaget have to stemmer, den ene til at stemme på nationale kandidater, den anden til at stemme på paneuropæiske kandidater. Det nye forslag vil ifølge dets støtter bringe en fælleseuropæisk debat i valget og fokus på fælleseuropæiske emner, men det afviser de centraleuropæiske lande, som mener, at dette system vil skabe ubalance i EU.

Visegrad landenes premierministre mener blandt andet, at forslaget vil være en fordel for de store EU lande, hvis kandidater formentlig vil få flest stemmer i deres hjemlande og ikke vil være motiveret for at føre valgkampagne i de mindre EU lande. ota

Share This