Videnskabsmænd anklager NATO for brug af forarmet uran ved bombning af Serbien

Natos bombning i 1999 er fortsat synlig i Beograd. Foto: Ota Tiefenböck

Serbien: NATO`s bomber over Serbien har indeholdt forarmet uran og har forårsaget, at mange serbere lider af kræft. Det mener en gruppe videnskabsmænd fra det serbiske kongelige akademi som vil anlægge en sag mod NATO, skriver Balkan Insight.

“Vi er et team bestående af eksperter fra Serbien og udlandet, og vi har allerede omkring 50 personer fra Nis som giver den nødvendige medicinske dokumentation, siger akademiets præsident Srdjan Nogo.

Srdjan Nogo oplyser, at der ifølge Serbiens sundhedsministerium bliver der hver dag født et barn med kræft i Serbien, en kendsgerning, som har været drivkraften bag videnskabsmændenes undersøgelser. Sager mod NATO vil ifølge Srdjan Nogo blive rejst ved de nationale domstole i NATO-medlemslandene, og at et af kravene bliver hjælp til medicinsk behandling af kræftpatienter i Serbien.

NATO angreb i Serbien den 24. marts 1999 uden FNs Sikkerhedsråds støtte, efter at den jugoslaviske præsident Slobodan Milosevic nægtede at tilslutte sig en fredsaftale for at afslutte de serbiske aktiviteter i Kosovo, der søgte uafhængighed.Omkring 500 serbere mistede livet under NATO`s angreb. ota

Share This