Verdenskendt polsk sociolog er død

Bauman Foto: Forumlitfest

Zygmunt Bauman Foto: Forumlitfest

Polen: Den polske sociolog og filosof Zygmunt Bauman er død i en alder af 91 år i Leeds i Stobritannien, skriver polske og internationale medier.

Zygmunt Bauman er især kendt for sine specialer inden for arbejderklasse, kritisk sociologi og kulturbegrebet. Bauman blev anerkendt internationalt for en række bøger om postmodernitet, som han hævdede er et brud med moderne idealer om en objektiv sandhed og et rationelt samfund. Postmodernitet indebærer, at samfundets institutioner mister moralsk autoritet, og at det enkelte individ derfor selv bliver moralsk ansvarligt.

Zygmunt Bauman blev født i 1925 i en polsk-jødisk familie i Poznan og har studeret sociologi og filosofi på universitetet i Warszawa, men flygtede i 1968 til Storbritannien, hvor han boede resten af sit liv. Zygmunt Bauman er en kontroversiel person i sit hjemland Polen, hvor han er blevet beskyldt for i årene 1945-1953 at samarbejde med det polske efterretningstjeneste.

Zygmunt Bauman har aldrig selv skjult, at han var socialist og altid havde venstreorienterede synspunkter.

– Hvis man ser på det politiske spektrum på dette tidspunkt (år 1944-1945), var det kommunisterne, som havde det bedste og mest ansvarlige program. Kommunistiske ideer var for mig en simpel fortsættelse af oplysningstiden, sagde angiveligt Zygmunt Bauman i 2007 i et interview til The Guardian. ota

Share This