Ad

Verdens reaktion på invasionen i 1968 chokerede tjekkerne, også danske kommunister forsvarede invasionen

Gaden Vinohradska, foran Tjekkiets Radio under den sovjetiske invasion i Tjekkoslovakiet den 21.august 1968 Foto: CIA

Tjekkiet/Slovakiet: Tjekkiske medier bringer i disse dage massevis af artikler, som belyser baggrunden for Sovjetunionens invasion af Tjekkoslovakiet. Den tjekkiske nyhedsserver Eurozpravy bringer en artikel om Vestens reaktion på russernes invasion, som ikke blot blev en skuffelse for tjekkoslovakkerne men også en uventet overraskelse.

Værst gik det til med kommunistiske partier i Luxemborg, Portugal og Skandinavien. Det danske DKP og revisionistiske partier i Sverige og Norge samt partierne i Luxemborg og Portugal betegnede Warzawapagtens invasion, som forsvar af socialisme i Tjekkoslovakiet. Invasionen blev ligeledes forsvaret i Sydamerika og Asien, hvor både Fidel Castro på Cuba og det vietnamiesiske kommunistparti udtrykte støtte til invasionen.

Sovjetunionens invasion blev mest fordømt af store kommunistiske partier i Vesteuropa i Frankrig, Italien og Spanien, som på daværende tid havde en illegal kommunistparti. Alle fordømte invasionen.

De fleste vesteuropæiske politikere fordømte invasionen, men afholdte sig fra yderligere diplomatiske tiltag. USA`s præsident Lyndon Johnson fordømte invasionen og opfordrede Sovjetunionen til at trække sit militær tilbage. Senere kaldte han invasionen for ”et uheld på vejen til mindre spænding mellem magtblokkerne”.

Den tyske udenrigsminister Willy Brandt proklamerede, at Tyskland ikke vil blande sig i andre landes anliggender. Næsten som den franske præsident Charles de Gaulle, som på baggrund af invasionen begrænsede sine besøg i den socialistiske verden og aflyste et besøg af Prag.

Den østrigske kansler Klaus ville slet ikke kommentere invasionen og henviste til landets neutralitet. Landets udenrigsminister Kurt Waldheim talte om ”uventet sovjetisk invasion af Tjekkoslovakiet” og kritiserede østrigske medier for at skrive ensidigt om invasionen. Derudover gav han ordre til den østrigske ambassade om ikke udstede visa til tjekkoslovakkerne, som dog ikke blev respekteret af ambassadøren.

De eneste lande, hvor Warszawapagtens invasion klart blev fordømt var i Jugoslavien og Rumænien af henholdsvis Tito og Ceaucescu. ota