Verden iklæder sig polske farver, men vil ikke gøre det i Polen

Illustrationsfoto: Piotr Drabik

 

Polen: Søndag den 11. november vil 30 fremtrædende seværdigheder i verden være iklædt polske farver. Blandt andet vil Kristus statuen i Rio, det skæve tårn i Pisa, Egyptens pyramider og Burj Khalifa i De Forenede Arabiske Emirater stå i rødt og hvidt for at ære 100-års dagen for Polens genoprettelse som et land. Det oplyser viceudenrigsminister Szymon Szynkowski til polske medier.

Polen fejrer 100 år for landets uafhængighed på søndag og markeringen af Polens årsdag i udlandet glæder de polske politikere. Dagen bliver søndag markeret i Polen med en uafhængighedsmarch i flere polske byer selvom at blandt andet Warszawas og Wroclaws bormestre havde udstedt et forbud mod at afholde marchen. I Warszawa overtog Polens regering ansvaret for marchen, i Wroclaw afgjorde en domstol at et forbud af marchen er ulovlig.

Selvom Polens uafhængighedsdag får en del opmærksomhed i udlandet, bliver det foreløbigt uden udelandsk deltagelse, at årsdagen bliver fejret i Polen. Ingen udelandsk delegation har planer om at deltage ved fejringen af dagen i Polen, og det er ifølge politisk analyst Stanislaw Mocek ikke nogen tilfældighed.

”Udeblivelse af udenlandske delegationer er et resultat af PiS (Lov og Retfærdighedspartiet) opførsel i Europa. Ingen ønsker længere at komme her, siger han.

Hans ord står i perspektiv til, at der ved Tjekkoslovakiets 100 årsdag den 28. oktober, deltog både den franske præsident Emmanuel Macron og Tysklands kansler Angela Merkel ved festlighederne i Prag. Polens store dag bliver dog afholdt samtidig med, at der i Frankrig samme dag bliver afholdt en markering af afslutningen af første verdenskrig, hvor flere verdensledere deltager. ota

Share This