Ad

Venstrefløjen i Polen, er et come-back muligt?

Tilhængere af partiet Razem ved valget i 2015 Foto: Razem

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Venstrefløjen er slet ikke repræsenteret i det polske parlament. Hovedårsagen er opsplitningen. Ved sidste valg, i 2015, opstillede forskellige venstrefløjpartier sammen i form af Forenet Venstre, men da der var tale om et valgforbund skulle der opnås mindst 8 pct. af stemmerne og det lykkedes lige akkurat ikke. Spørgsmålet er om den polske venstrefløj har læst på lektien og vil kunne fremstå mere samlet og styrket op til de tre næste valg, lokalvalgene senere i år, EU-parlamentsvalget samt parlamentsvalget i 2019.

Det kan blive svært. Tre partier, måske fire forskellige partier konkurrerer om vælgernes gunst. Venstrefløjssammenslutningen SLD ledet af Wlodzimierz Czarzasty, ”Razem” (”Sammen”) ledet af Adrian Zandberg og Det Polske Initiativ med Barbara Nowacka i spidsen, måske bringes en ny partidannelse på venstrefløjen ledet af Slupsks populære borgmester Robert Biedron på bane. Spørgsmålet er om de vil være i stand til at arbejde tæt sammen og ad den vej modvirke stemmespild. Det er tvivlsomt.

Spærregrænsen i Polen er høj (5 pct.) og endnu højere for valgforbund (8 pct.). At dømme efter meningsmålingerne ser kun venstresammenslutningen SLD lige nu ud til lige akkurat at klare spærregrænsen, dersom partierne opstiller enkeltvist ved et parlamentsvalg. Partiet blev i sin tid oprettet som et socialistisk (socialdemokratisk) efterfølgerparti for det gamle kommunistiske parti (PZPR) og er det klart bedst organiserede.

Partiet har 23.000 medlemmer, og det er meget i polsk sammenhæng og planlægger at opstille landsdækkende ved lokalvalgene med hele 16.000 kandidater sammenlagt. Medlemmerne indbetaler 1.2 mio. zloty (ca. 1.6 mio. d.kr.) om året til partiet i kontingent, og får også statstilskud, over fire år omkring de 17 mio. zloty (godt 20 mio. d.kr.).

Det Polske Initiativ (IH) er en langt mere løs sammenslutning, har kun nogle hundrede medlemmer og opstiller derfor kun i udvalgte kommuner og regioner.  IH blev oprettet i 2015, da det ikke lykkedes Forenet Venstre at klare spærregrænsen, og IH blev registreret som et selvstændigt politisk parti i 2017. Barbara Nowacka har derudover været kvindeforkæmper, haft eksempelvis travlt med at skaffe sig underskrifter til ”Vi Redder Kvinderne”, en kampagne rettet mod liberalisering af den hårde polske abortlovgivning.

Det socialdemokratiske ”Razem” har været stærkt skeptisk over for et samarbejde med det ”postkommunistiske” SLD, der efter partiets opfattelse bygger på nostalgi for fortiden og ensidigt appellere til den ældre del af befolkningen. Men partiet står svagt i meningsmålingerne. Måske derfor vil byen Slupsks borgmester Adrian Biedron sammen med ligesindede forsøge sig med en helt ny alternativ centrum-venstre partidannelse, og ikke med de dårligste udsigter.

Iflg. meningsmålingerne er Biedron populær. Stiller han op til et præsidentvalg ville han lige nu kunne komme ind på en flot tredjeplads med 16 pct., efter den siddende præsident Andrzej Duda (36 pct.), Donald Tusk (21 pct.). Om hele venstrefløjen kan finde fælles fodslag er tvivlsomt, mest sandsynligt er at Biedron og Nowacka finder sammen op til i hvert fald Europaparlamentsvalget og det nationale valg i 2019, og således bliver det i et fælles parti (ikke et valgforbund).

En sådan politisk gruppering måske opnå støtte nok til at klare spærregrænsen på 5 pct. Men det kræver som mindstemål bedre organisation. En sådan partidannelse vil, modsat SLD, kunne appellere til midaldrende (de 30-40 årige), om SLDs appel til de den ældre del af befolkningen også vil være nok til at komme i parlamentet, vil kun tiden kunne vise.