Van der Bellen mest upopulære præsident nogensinde

Østrigs nye præsident Alexander van der Bellen Foto- Michael Kranewitter

Af Michael Skovgaard

Østrig: Ifølge seneste meningsmåling har Østrigs præsident Alexander van der Bellen (Die Grüne) sat en bemærkelsesværdig rekord, da han kun har opbakning fra 3 procent af vælgerne. Dermed er han uden sammenligning den mest upopulære præsident nogensinde i Østrig.

Styrtdykket fra 17 procent i forrige måling til de 3 procent kommer i kølvandet på Van der Bellens opfordring til, at alle kvinder i Østrig burde bære tørklæde en gang om året for at vise solidaritet med muslimske kvinder. Østrigerne var åbenbart ikke enige i den udmelding.

Østrigs mest populære politiker er udenrigsminister Sebastian Kurz (VP) med 49 procent – han ligner Østrigs kommende stærke mand. Dernæst følger forsvarsminister Hans Peter Doskozil (SPÖ) med 25 procent og kansleren Kern med 25 procent.

Målingen har medført, at partiet FPÖ har opfordret Van der Bellen til at træde tilbage som præsident. Desuden viser målingen, at De Grønne i Østrig er nede på omkring 8 procent. Årsagen er muligvis længere tids magtkampe og interne stridigheder.

Efter målingen har van der Bellen igen gjort sig bemærket ved at erklære, at han er imod lukningen af grænsen ved Brenner-passet, sådan som regeringen har foreslået. Efter lukningen af Balkan-ruten er Østrig og især Wien blevet gennemgangslejr for strømmen af migranter over Middelhavet.

Share This