Ad

Valget i Georgien 31. oktober, regeringspartiet stadig i førerposition

Georgiens hovedstad Tbilisi Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: Georgien skal have parlamentsvalg den 31. oktober. Valget imødeses med stor spænding også uden for landets grænser. For Georgien er et geo-strategisk vigtigt land, både for Rusland og Vesten og et stykke af vejen også Kina. Som beskrevet tidligere i mreast.dk har USA åbent kritiseret demokratiets tilstand i Georgien, som den bedømmes i Washington.

Som det rigtigt siges i en analyse fra tænketanken ”New Eastern Europe” (12.10.2020) er Georgiens valgsystem blevet ændret bort fra et majoritetssystem mod et overvejende proportionalt system, hvor mandaterne i højere grad end før stemmer overens med partiernes procentvise andel af stemmerne.

At dømme efter de seneste meningsmålinger vil det regerende parti Georgiens Drøm vinde. Partiet står til at få et sted mellem 39 og 53 pct. af stemmerne, fulgt af Den Forenede Nationale Bevægelse (UNM) med et sted mellem 16 og 25 pct. En måling fra TV stationen Rustavi2 giver Georgiens Drøm hele 55.7 pct. mod UNMs blot 16.2.

En del vælgere er stadig i tvivl. Derfor er det vigtigt for partierne at indfange de ubeslutsomme vælgere så langt som muligt. Omkring 60 organisationer har meldt sig som valgobservatører med OSCE/ODIHR som vigtigste enkeltorganisation.

Georgiens kontroversielle tidligere præsident Mikheil Saakasjvili er knyttet til UNM. Han lever stadig i eksil i Ukraine. I sit valgprogram slår Georgiens Drøm på emner som bekæmpelse af fattigdom og kamp mod den russisk støttede løsrivelse af regionerne Sydossetien og Abkhasien. Der tales i programmet om at sende en ansøgning om georgisk EU medlemskab i 2024.

Politikken over for Rusland er mere pragmatisk, end vi oplever i Ukraine. Den Forenede Nationale Bevægelse (UNM) står for den klart mest hårde linje. Milliardæren Bidzina Ivasjnivili, leder og grundlægger af Georgiens Drøm, slår under valgkampen på de positive resultater, Georgien har opnået i de 8 år, hans parti har haft regeringsmagten, eksempelvis associeringsaftalen og handelsaftalerne med EU, investeringerne i uddannelse og infrastruktur samt reformerne inden for retsvæsnet. Dette stiller han over for de alvorlige fejltagelser, der blev begået dengang UNM havde regeringsmagten.

COVID-19 pandemien har i en periode været under kontrol, men antallet af smittetilfælde er nu i stigning. Men regeringen fastholder, at valget kan gennemføres helt som planlagt.