Valget i Bulgarien, Europa’s klart mest “syge mand”

Parlamentet i Bulgariens hovedstad Sofia Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: Den 9.juni, samme dag som valget til Europa-Parlamentet blev der endnu engang afholdt parlamentsvalg i Bulgarien, det er sjette siden 2020. Det er ikke for meget at sige, at Bulgarien lige nu er Europas allermest “syge mand”. Stemmeprocenten var ikke imponerende, på blot 30 pct. Største parti ved valget blev GERB, Bojko Borisov’s parti, med omkring 30 pct. af stemmerne (iflg. de foreløbige optællinger). Det liberale “Forandringer Fortsætter” var valgets helt store taber, tabte 10 pct. og er nu nede på 15-16 pct. i vælgeropbakning.

Det pro-russiske højreparti “Varashdane” og det ligeledes ret pro-russiske Socialistpartiet (BSP) klarede spærregrænsen og kom også i parlamentet. Mest sandsynligt er dannelse af en ny regering bestående af GERB, det tyrkiske mindretalsparti “Bevægelsen for Friheder og Rettigheder (DPS) med godt 6 pct. i opbakning samt det populistiske “Der er sådant et Folk” med godt 6 pct. Valgeksperter mener, at det meget vel kommer til et 7. parlamentsvalg allerede til efteråret.

Samarbejdet mellem GERB og det tyrkiske mindretalsparti kan blive det uovervindelige problem. Som sagt fandt valget sted samme dag som valget til Europa-Parlamentet. Som i det game Europa blev valgene i Central-og Østeuropa i høj grad bestemt indenrigspolitisk.

I Polen blev Donald Tusk’s Borgerkoalitionen (KO) lidt større end Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), men magtforholdet mellem højre og centrum-Venstre forbliver stort ser uændret. Valget i Tjekkiet var meget en protest mod den siddende pro-EU regering ledet af Petr Fiala . Andrej Babis’ ANO blev klart største parti. Fico’s parti Smer blev størst i Slovakiet. Viktor Orban’s parti Fidesz tabte et mandat i Ungarn. Oppositionen ledet af TISZA fik knap 30 pct., Fidesz 44.45 pct. af stemmerne.

Share This