Ad

Vaclav Klaus eksluderet af partiet, som hans far har grundlagt. Sammenlignede EU med jødetransporter

Vaclav Klaus junior Foto: TVNWOO

Tjekkiet: Den tjekkiske politiker Vaclav Klaus junior er blevet ekskluderet af det konservative parti ODS, som hans far og Tjekkiets tidligere premierminister og præsident Vaclav Klaus grundlagde i 1990`erne, skriver tjekkiske medier.

Vaclav Klaus junior gør sig ofte bemærket på den tjekkiske politiske scene, men hans udtalelse i sidste uge var for meget for hans partifæller. Vaclav Klaus sammenlignede nemlig i det tjekkiske parlament ratificering af europæisk lovgivning med jødiske komitéer som under anden verdenskrig udvalgte jøder til dødstransporterne.

”Det minder mig om et jødisk komité som får besked på at forberede en transport, og vi kun kan bestemme, at vi ikke skal sende afsted syge kvinder endnu. De skal med det næste tog, men ellers gør vi sådan som vi får besked på, sagde Vaclav Klaus junior.

Allerede nogle få dage senere, i forbindelse med dagen for 80-årsdagen for Tysklands besættelse af Tjekkoslovakiet sammenlignede Vaclav Klaus den franske præsidents vision af Europa udsendt til alle europæiske lande med Hitlers Mein Kampf.

Partiet ODS begrunder beslutningen om at ekskludere Vaclav Klaus junior med længerevarende manglende respekt for partiets værdier og grundprincipper, som ifølge partiets formand Petr Fiala er i strid med partiets program.

Partiets grundlægger Vaclav Klaus senior opfordrer nu til grundlæggelse af et nyt højreorienteret parti i Tjekkiet.

”ODS`beslutning overrasker mig ikke. Disse mennesker har intet tilfælles med det oprindelige ODS. Partiets idealer har de forladt allerede for længe siden og har valgt den politiske korrektheds vej. Før eller senere skal vi have et ægte højreorienteret parti, siger Vaclav Klaus senior til mediet iDnes.

Vaclav Klaus junior har foreløbigt ikke meddelt, hvorvidt han ønsker at grundlægge et nyt parti. Der spekuleres desuden om, hvorvidt han ønsker at stille op til præsidentposten, når Milos Zemans mandat udløber om fire år. ota