Ad

USA lægger Polen på køl

Auschwitz Foto: Ota Tiefenböck

Polen/USA: USA har indført uofficielle sanktioner mod Polen, som skal være gældende indtil Polen ændrer landets udskældte Holocaust lov. Det skriver den polske nyhedsportal Onet, som har set dokumenter, som bekræfter USA`s standpunkt.

Sanktionerne betyder følge Onet.pl, at Polens præsident og premierminister, henholdsvis Andrzej Duda og Mateusz Morawiecki, begge er uønsket i USA og har heller ingen chance for at mødes med USAs præsident og vicepræsident i udlandet.

Polen er angiveligt blevet advaret af højtstående amerikanske embedsmænd om “dramatiske konsekvenser”, hvis landet ikke trækker sin Holocaust lov tilbage og/eller hvis loven bliver brugt til retsforfølgelse af amerikanske statsborgere, herunder den polsk-amerikanske historiker Jan Gross. Polen er endvidere blevet advaret om en stigende anti-polsk stemning i det amerikanske senat.

Rygterne om et amerikansk ultimatum har i flere dage være omtalt i polske medier, heriblandt Gazeta Prawna”. Avisen påpegede den 8. februar, at det ikke lykkedes præsident Andrzej Duda på besøg i Sydkorea i anledning af De Olympiske Vinterlege at mødes med den amerikanske vicepræsident Mike Pence, til trods for at han var i Sydkorea på samme tidspunkt. ota