Ungarn opretter en base i Kabul, Orbán klager over “amerikansk hensynsløshed” og “demokrati eksport”

Ungarn: Ungarn har oprettet en midlertidig militærbase i Kabul, hvor der bliver samlet folk, som det ungarske flyvevåben transporterer til Ungarn. Det drejer sig hovedsageligt om afghanske medarbejdere, men også om ungarere, østrigere og amerikanere. Ifølge kommandør for den ungarske hær, Romul Ruszin-Szendi, er foreløbigt 10 afghanske familier, 23 mænd, 25 kvinder og 30 børn blevet transporteret via basen. Den ældste transporterede afghaner var 64 år gammel, den yngste fem måneder gammel. Afghanere er i Ungarn blevet sat i karantæne på en militærbase nær landsbyen Röszke.

Til evakueringen bliver brugt Airbus A319 militærfly, som jævnligt bruges af premierminister Viktor Orbán, samt de militære transportfly Boeing C19 Globemaster. De sidste ungarske soldater forlod Afghanistan allerede i juni, men er nu altså vendt tilbage for at evakuere folk fra Afghanistan.

Udenrigsminister Péter Szijjartó sagde, at det første fly med 173 mennesker om bord landede søndag aften i Budapest. Simpelt regnskab viser, at 78 afghanere er blevet transporteret, andre passagerer blev transporteret på opfordring af USA og Østrig. 

“Ungarn opfører sig som en fuldt ud loyal og pålidelig partner for andre lande under evakuering fra Afghanistan og forventer samme tilgang fra de allierede,” sagde Szijjartó.

Ifølge ham forventer regeringen til gengæld, at allierede, herunder amerikanske soldater, der overvåger operationer i Kabul lufthavn, ikke forhindrer indrejse til lufthavnen for de personer, Ungarn stadig planlægger at transportere ud af landet. Han tilføjede, at forklaringen om, at den overfyldte lufthavn forhindrede disse personers adgang, betragtes som uacceptabel. 

“Vi belaster ikke lufthavnen, vores fly ankommer, og folk kan gå ombord med det samme. Dette spørgsmål er blevet rejst på flere platforme, og der er sket fremskridt, men samarbejdet bør være endnu mere fleksibelt, tilføjede han.

Szijjartó oplyste også, at der er ungarske soldater i området, som hjælper med at identificere og samle personer. Udover de ungarske borgere, der skal reddes, er der hundredvis af lokale beboere, der personligt har bistået det ungarerne i de senere år, tilføjede han.

′′ Vi skal selvfølgelig behandle dem som partnere i problemer, og vi arbejder hele tiden på at redde dem,” sagde han og understreger, at kun folk, der samarbejdede med ungarske soldater, er blevet evakueret og hjulpet.

Premierminister Orbán talte om Afghanistan i sit traditionelle fredagsinterview i Radio Kossuth. Ifølge ham er det en pligt at hjælpe afghanske medhjælpere.

′′ Vi har soldater på stedet, der organiserer evakueringen af ungarere og afghanere, der arbejdede sammen med ungarere. Det er militære operationer. Vi er nødt til at udføre dem med ordentlig sikkerhed, og først når vi er færdige, fortæller vi, hvad præcist er sket. Pointen er, at der er ungarske soldater. Vi takker dem for at være der, takker dem for at løbe en stor risiko for at være modige og stærke og komme derhen for at hjælpe ud de ungarere, der ikke er så modige og stærke, som de er, og de afghanere, der kan være i livsfare, fordi de har har arbejdet sammen med os i de sidste femten eller tyve år,” sagde han.

Hvad angår USA`s rolle, sagde Orbán “ at folk har tendens til at stole på stormagterne, fordi de nok mener, at intelligens og viden står i forhold til landets størrelse. Og lad os sige, at man har Amerika, som er et stort land, og man skulle tro, at de ville have mange oplysninger og mange grundige analyser, så hvis nogen ved, hvad og hvordan, så burde det være amerikanere. Og så indser man at det ikke er sådan.”

′′ Hele denne operation i Afghanistan bløder fra tusindvis af sår. Da Amerika blev angrebet, fordi tvillingetårnene blev ødelagt, klassificerede NATO det som et angreb på USA og ifølge NATO-traktaterne, skulle alle se, hvad der skete, som et angreb på deres eget land og derfor skulle indlede et fælles forsvar. Derfor sluttede vi os til det, for at forsvare amerikanere sammen mod sådanne terrorangreb. Terrorisme-og træning til terrorisme var dengang i fuld gang i denne del af verden, og derfor skulle der gennemføres en militær indgriben. Dertil er det ok. Man var ikke glad for det, men det er en forståelig ting og vi, som ellers er et lille land, kunne også have brug for sådan hjælp en dag. Sådan som vi har haft brug for mange gange i historien, dengang var vi bare ikke medlem af NATO. Amerikanerne heppede på os dengang, men de kom ikke for at hjælpe, f. eks. i 1956, selv da vi var knæ-dybt i blodet, med våben i hånden, i Budapests gader. Vi ved godt, at NATO ‘ s gensidige defensive garantier er en værdi, og at de kan blive til Ungarns fordel, når det er nødvendigt. Derfor var vi uden tøven involveret i en operation i Afghanistan.”

“Siden da begyndte problemerne, fordi amerikanerne, efter vi ødelagde terroristernes reder, fik den idé – og sådanne idéer får de jævnligt – at det ville være godt, hvis hele verden fungerede som Vesten. (…) De kalder det demokratiets eksport og ignorerer alle kulturelle og historiske specifikationer, de har tendens til at påtvinge folk deres ide om det rigtige samfund. Det kaldes at eksportere demokrati og opbygge demokrati, og det fejler næsten altid. I de sidste 30 år kan jeg ikke komme i tanke om en eneste succesfuld sag.”

Ifølge Orbán tester amerikanerne også denne tilgang i Ungarn, som viser sig som at “de har deres livsgrundlag, der ikke matcher ungarernes ideer – jeg kunne nævne migrations-eller kønsspørgsmål -, men de tror, de ved, hvad der er rigtigt, og de vil tvinge os til det. Vi mener der skal en politisk debat til om at organisere samfundet indenfor den kristne civilisation, men at påtvinge den islamiske verden vesteuropæiske demokratiske normer og mene, at det bare er et spørgsmål om det rette menneskesyn, at de skal forstå, at de skal leve som amerikanerne er noget forenklet, eller snarere en primitiv idé om verdenen omkring os.”

Hvis Amerika ønskede at gribe ind i Afghanistan, skulle det ifølge Orbán have forsøgt logistisk og militært at støtte til  “en afghansk regering, der ville være effektiv ud fra et operationelt og pragmatisk perspektiv, som ville have eget politi og militær, som ville være i stand til at forsvare sit eget militær efter vores afgang”, uanset om det ville være en demokratisk eller diktatorisk regering.

Han klagede over amerikanernes overordnedes tilgang til NATO-allierede: 

“Der var ikke noget som, at vi sad ved bordet og de sagde, kære kolleger, premierministre eller NATO ‘ s udenrigsministre, hvordan synes I, vi skal gøre det? Sådan fungerer det virkelig ikke. Amerikanerne sagde: Vi trækker os ud. Og vi sagde, at når vi kom sammen, ville vi tage afsted sammen, og vi spurgte dem, hvad sker der efter at vi er taget afsted? Og amerikanerne sagde, at ifølge deres efterretninger og analyserer, at den afghanske regering er stærk nok til at opretholde orden i 12 til 24 måneder på trods af Talibans stærkeste pres. Et år eller to, og det ville give os  tid. Nu viser det sig, at det tog omkring tre dage, ikke tolv måneder at hele systemet, vi prøvede at bygge op kollapsede og problemer og kaos brød ud.”

′′ Jeg synes, det er rimeligt, at Ungarn, men også andre NATO-medlemslande tager sig af afghanere, der samarbejdede med os og nu er i livsfare, fordi den nye afghanske regering truer dem med undertrykkelse, og fordi vi kender denne nye afghansk regering, fordi den var magthavere i Afghanistan før. Vi skal ikke have en stor illusion om sikkerheden for afghanske familier, der har arbejdet med amerikanere og NATO-lande. Derfor er det fair at få dem ud. Vi har en lukket liste til dette, vi laver tjek, vi vil ikke bare lukke nogen ind, vi skal tjekke fakta, hvordan de samarbejdede med os, det er ikke nemt på den afstand, når de skal identificeres på fotografier…”

“Emnet om migrationskrise er mere kompliceret, fordi det ikke kun er afghanere, der har arbejdet med NATO-lande, der vil komme. Der er mange, der er bange for fremtiden, og der kan komme massemigration. Her er det værd at se på tyrkere, der er tættest på, kender terrænet, ikke har sådan en mani af demokratiopbygning som USA. Det forstyrrer ikke deres synspunkter, de ved præcis hvad virkeligheden er. Det centrale spørgsmål er samarbejdet med den tyrkiske regering. Og det er i vores interesse, at mulige migranter, der ønsker at forlade Afghanistan, bliver i regionen. Lad os hjælpe der, vi vil ikke have problemerne flyttet hertil. Så vi er nødt til at genoplive vores tætte relationer og samarbejde med tyrkerne og landene på Balkan-migrationsruten for at beskytte Ungarn mod migrationskrisen. Vi har et hegn, vi har grænsevagter, så vi kan beskytte os selv. Hvis tyskere eller østrigere som i 2015 mente, at vi skal have en imødekommende kultur, også mener det i dag, er vi parat til at efterkomme deres ønske. Hvis de vil, vil vi lade flere hundrede tusinde afghanere passere, organiseret i en korridor, og de kan tage til Østrig og Tyskland. Jeg vil ikke anbefale dem det, men de har aldrig bedt om vores råd, fordi de altid ved bedre. Vi kan kun dele vores erfaringer med dem, og det er sikkert, at kun afghanere, der samarbejdede med os har ret til ungarsk beskyttelse ,” sluttede Orbán på Kossuth Radio.

Artiklen er publiceret af den tjekkiske nyhedssite “Co se deje v Madarsku” (Hvad sker der i Ungarn), som Mr.East har indledt et samarbejde med. Der kan forekomme mindre oversættelsesfejl som skyldes manglende tidsmæssige og økonomiske ressourcer.

Share This