Ungarn mindes opstanden i 1956

Opstanden i 1956 Foto: Fortepan

Ungarn: Den 23. oktober minder Ungarn 1956 opstanden mod Sovjetunionen og de sovjetiske besættelsesstyrker. Opstanden fandt sted mellem 23. oktober og 10. november 1956 og blev slået voldsom ned af sovjetiske tropper. Det skønnes, at titusinder har mistet livet og at mellem 200.000 til 300.000 ungarske emigrerede til Vesteuropa.

Opstanden i Ungarn begyndte om eftermiddagen den 23. oktober 1956 og fik hurtigt tilslutning af tusindvis af mennesker, som marcherede til parlamentet. En studenterdelegation gik ind i rigsbygningen og forsøgte at få indfriet sine krav, men repræsentanterne blev i stedet anholdt. Da folkemassen udenfor krævede deres løsladelse, løsnede sikkerhedspolitiet skud mod demonstranterne. Nyheden om det spredte sig hurtigt i byen og førte til voldelige optøjer rundt omkring i hovedstaden. I løbet af aftenen bølgede en hel række demonstrationer gennem gaderne i Budapest. Et par hundrede tusinde havde efterhånden sluttet sig til demonstrationen med et hovedkrav om, at reformkommunisten Imre Nagy blev genindsat som regeringschef. Han blev tidligt om morgenen den 24. oktober sat i spidsen for Ungarns stalinistiske regering.

Russiske kampvogne i Budapests gader Foto- Fortepan

Den 25. oktober skød sovjetiske kampvogne og den forhadte Statssikkerhedstjeneste direkte ind i en fredelig forsamling på Parlamentspladsen. Massakren udløste blodige gadekampe, der nu også blev rettet mod de sovjetiske kampvogne, som oprørerne i stort tal satte ud af spillet med benzinbomber. De sovjetiske myndigheder valgte efter nogle dage at trække kampvognene ud af Budapest. Derefter spredte uroen sig til resten af Ungarn, og regimet faldt for det store pres. Tusindvis af mennesker organiserede sig i militser og kæmpede nu mod sikkerhedspolitiet og sovjetiske tropper om kontrollen over landet. Pro-sovjetiske kommunister og medlemmer af sikkerhedspolitiet blev ofte henrettet eller sat i fængsel, samtidig med at tidligere fanger blev løsladt og derefter bevæbnet. Spontant etablerede lokale råd overtog magten fra kommunistpartiet rundt omkring og krævede politiske forandringer. Den nye ikke-kommunistiske regering under Imre Nagy opløste sikkerhedspolitiet. og erklærede, at den agtede at tillade frie valg.

Den 1. november erklærede Imre Nagy, at Ungarn havde opsagt sit medlemskab af Warszawa pagten. Det var mere, end de sovjetiske myndigheder kunne gå med til. De begyndte at stramme det militære greb om Ungarn, men forklarede det beroligende med, at de blot forberedte en militær rømning af landet.

Den 3. november aftalte Imre Nagys omdannede regering og de sovjetiske myndigheder, at de sovjetiske styrker skulle være ude af Ungarn den 15. januar 1957. Efter først at have annonceret sin vilje til at forhandle med den nye ungarske regering om en tilbagetrækning af tilbageværende sovjetiske styrker ændrede det sovjetisk Politbueau mening og sendte store sovjetiske styrker til Ungarn. Seks timer senere – ved daggry søndag 4. november invaderede Sovjetunionen Budapest og Ungarn, og under kampene, som fulgte, blev tusindvis af civile dræbt. Den organiserede modstand måtte give op den 10. november, og dette blev efterfulgt af massearrestationer, organiseret af Sovjetunionen og dennes sympatisører i Ungarn.

Imre Nagy nåede i sikkerhed i den jugoslaviske ambassade. Den 22. november forlod han ambassaden under løfte om frit lejde, men blev pågrebet af KGB det hemmelige statspoliti) og sendt i fangeskab i Rumænien.

Ungarn markerer opstanden med en lang række arrangementer. I aften vil et fakkeloptog finde sted i Budapest, mens der mellem 22. oktober til 4. november ved udvalgte sporvognsstoppesteder bliver uddelt nyprintede aviser fra 1956. Flere ungarske bands vil optræde rundt omkring i Budapest. Ungarns ambassade i Danmark vil markere begivenheden ved en kransenedlæggelse ved Povl Bang Jensens statue på Solbjerg Kirkegaard, hvor man ønsker at mindes den danske diplomat ved den danske ambassade, dernæst ved FN i New York, Povl Bang-Jensen (1909-1959). Povl Bang- Jensen havde nægtet, ved sin medfølelse med de ungarske flygtninge, at udlevere navnelister på dem til FN, idet han mente at disse oplysninger skulle videregives til de sovjetiske myndigheder. Kransenedlæggelsen vil ske ved Bang-Jensens statue på Solberg Kirkegård i morgen klokken 16. ota/kristin/wikipedia

Share This