Ungarn kræver EU-sanktioner mod Ukraine

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Ungarn: Ukraines nye diskriminerende uddannelseslov kræver som svar sanktioner i form af ændringer i EU’s associeringsaftale med Ukraine. Det mener Ungarns udenrigsminister  Péter Szijárto. Han vil derfor tage spørgsmålet herom op på EU’s næste udenrigsministermøde.

Szijártos udspil kommer i kølvandet på hans møde i grænsebyen Uzhgorod med repræsentanter for det ungarske mindretal og de ungarske kirker i Ukraine. Det ungarske mindretal oplever lige nu den værste situation siden Sovjetunionens opløsning, mener den ungarske udenrigsminister.

Reelt gør den ny lov det umuligt at drive mindst 71 ungarske skoler i Ukraine. At loven er nødvendig for at styrke ukrainsk blandt mindretallene betragtes fra ungarsk side som den rene løgn. Elever over 10 år skal i følge loven fremtiden kun undervises i skolerne med brug af det ukrainske sprog.

En ændring af EU’s associeringsaftale med Ukraine vil dog kræve kvalificeret flertal. Økonomiske sanktioner over for Ukraine er også nævnt som en mulighed fra ungarsk side. Den ukrainske lov er allerede til behandling i Europarådet, og herfra er der allerede fremført kritik. Også Rumænien, Rusland og Moldova har ganske  som Ungarn i meget skarpe vendinger kritiseret den ny uddannelseslov.

Share This