Ulykke større end Tjernobyl

20130205102136559_en_2

 

Det populærvidenskabelige ugemagasin, New Scientist, er kommet i besiddelse af en hidtil hemmeligholdt rapport udarbejdet af sovjetiske forskere i kølvandet på et stort uheld med atomprøvesprængninger i 1956. Sovjetunionen gennemførte i en årrække frem til 1963 over hundrede atmosfæriske atomprøvesprængninger i kazakhstanske Semipalatinsk.

I forbindelse med et af dem måltes der alvorlig strålesyge hos fire gange så mange mennesker som ved katastrofen i Tjernobyl. Hovedparten af de 638, der blev indlagt til observation, boede i industribyen Ust-Kamenogorsk. En måned efter uheldet blev strålingen målt til at være over 100 gange større end den internationale norm. I dag ved vi fortsat intet om hvor mange der omkom. Til gengæld er det en kendsgerning, at større landområder fortsat ligger døde hen. Og de vil sandsynligvis aldrig blive beboelige igen. Værst ramt blev mindre landbrugssamfund og landsbyer tæt ved selve testområdet.

Efter uheldet i 1956 iværksatte de sovjetiske myndigheder en årelang overvågning af over 100.000 borgere mhp at måle effekterne af atomprøvesprængningerne. Rapporten konstaterer lakonisk, at problemer med menneskers blod – og nervesystemer kan have haft andre årsager end strålesygen. Udbredt dårlig ernæring og hyppige sygdomme som f.eks. tuberkulose nævnes som andre mulige årsager end stråling.

Det hører til sjældenhederne, at man nu har fundet en original kilde, der redegør for forskernes undersøgelser af konsekvenserne for atomprøvesprængningerne. De fleste rapporter er efter al sandsynlighed enten blevet destrueret ved ankomsten til Moskva eller gemt bag lås og slå. Der har dog inden for de seneste årtier været offentliggjort mange videnskabelige artikler vedrørende de ialt lidt over 450 atomprøvesprængninger, der gennemførtes helt frem til 1991 i Semipalatinsk. En af de mest omfattende rapporter kan læses her.

/ kim halling

Share This