Ulve truer en unik muflonflok i Tjekkiet. En katastrofe eller en naturlig proces?

Tjekkiet: En muflon art, som er unik i hele verden og kun lever i den tjekkiske region omkring Broumov, er ved at uddø på grund af et stigende antal ulve i området.

”Vi har noget som de eneste i verden, det er de tjekkiske jægers stolthed. Denne opdræt af mufloner har gjort os kendte i hele verden. Vi har holdt muflonernes antal på omkring de 50-70, nu er der 30-40 tilbage blot på et år, siger jæger Jiri Scholz til tjekkiske medier.

Han er bange for de unikke mufloner, som kun findes i denne del af Tjekkiet, helt vil forsvinde efter at flere flokke ulve har slået sig ned i området.

”De spiser som regel tre til fire kilo kød eller invold og lader resten ligge. Alt efter hvad periode det er, om sommeren, når de har brug for kød for deres unger, finder vi døde dyr hver tredje dag, siger Jiri Scholz.

Han er overbevist om, at antallet af dyrene snart vil nærme sig ren nul, og mener, at det er nødvendigt på en eller anden måde regulere antallet af ulve i området. Der skal desuden tages stilling til, hvad der er vigtigst, om det er de unikke mufloner eller ulve, som nu findes alle vegne.

Medarbejderne fra Tjekkiets Naturfredning er enige, men kun i, at ulvene kan komme til at udryde muflonerne. Det i så fald ville være helt i orden.

Mufloner er nemlig ikke et dyr som hører til i naturen i Tjekkiet. De er blevet bragt til landet og er ikke genetisk forberedt på at klare sig mod ulve. Det er derfor ganske naturligt, hvis ulvene udryder de tjekkiske mufloner, uanset at de er noget helt særligt. De hører ganske enkelt ikke til i naturen.

”Det er svært at forudsige, hvad der sker, men det er muligt, at hele flokken bliver udrydet. Måske bliver de reduceret til nogle få stykker, som muligvis finder ud af at flytte til andre områder, siger zoolog Petr Kafka.

Han forklarer, at muflonerne har i mange år levet uden nogen farer og er derfor meget sårbare. Andre dyr, som er vant til natur med ulve eller bjørne er i stand til at forsvare sig eller undgå situationer, hvor de møder et farligt dyr. ota

Share This