Ukraines journalistforbund kritiserer ny medielov

Illustrationsfoto: Maksym Kozlenko

Af Michael Skovgaard

Ukraine: Det ukrainske parlament har vedtaget en ny medielov, som skal imødekomme krav fra EU. Men journalister frygter øget statslig indflydelse, og Zelenskyj har endnu ikke underskrevet den nye lov – det skriver Der Spiegel og flere andre tyske medier.

Tirsdag i den forløbne uge vedtog et flertal i det ukrainske parlament et forslag til en ny medielov med 299 stemmer ud af 331. Loven skal afløse den hidtidige lov om medier, tv-stationer, internationale burauer og internetmedier.

Et af hovedpunkterne er et uafhængigt medieråd, som er et af de syv krav, som EU har fremsat, hvis Ukraine skal gøre sig håb om medlemsskab af EU.

Men det europæiske journalistforbund EJF har allerede fremsat kritik af lovforslaget. Ifølge generalsekretær Ricardo Gutiérrez er det kommende medieråds muligheder for at regulere Ukraines medier alt for vidtgående.

Ukraines kommende medieråd skal bestå af otte medlemmer. Det kan ikke blot uddele bødestraffe uden rettergang eller dom, men også blokere online-medier i op til 30 dage uden begrundelse eller juridisk hjemmel. Vedvarende forbud eller fratagelse af sendetilladelse kan dog kun ske med en domstols afgørelse. Men domstolene i Ukraine går for at være korrupte og ikke uafhængige. Hovedparten af de ukrainske medier er ejet eller styret af velhavende oligarker.

Dertil kommer, at præsidenten har har halvdelen af magten i rådet, og parlamentet har resten. Zelenskyjs parti „Folkets Tjenere“ udgør langt den største fraktion i parlamentet. Derfor er der en reel fare for, at Zelenskyj og hans parti kan træffe afgørelser på egen hånd, lyder det ifølge oppositionspolitikere. 

Efter afstemningen i parlamentet advarede det ukrainske journalistforbund NSJU mod, at lovforslaget kan muliggøre reel censur og en alvorlig indskrænkning af ytringsfriheden i Ukraine.

Lovforslaget mangler nu kun at blive underskrevet af præsident Zelenskyj. Allerede før den russiske invasion i februar havde han lukket medier, som gik for at være pro-russiske uden retsligt grundlag. Efter krigen blev Zelenskyjs modstander Petro Porosjenkos medie udsat for begrænsninger. 

Ifølge NGO‘en „Journalister uden Grænser“ rangerer Ukraine på en 106. plads ud af 180 mulige, når det gælder pressefrihed.

Share This