Ukraine rykker nærmere Tyrkiet og Kina

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Ukraine føler at have fået den kolde skulder fra Vesten, når det gælder medlemskab af NATO og EU. Og Ukraines associeringsaftale med EU har langt fra opfyldt forventningerne. Samtidig optrappes “krigen” mod Rusland på alle fronter. Derfor har Kijev søgt nye veje i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Det skriver “Emerging Europe” i en analyse(14.7.2021).

Forholdet til Tyrkiet er blevet stadig tættere. Tyrkiet ser den russiske annektering af Krim og styrkelsen af den russiske flådebase i Sevastopol som en trussel mod tyrkiske interesser og mod magtbalancen i Sortehavsregionen. Tyrkiet har også haft konflikter med Rusland, når det gælder Syrien. Og ganske som for Ukraine har tyrkisk EU medlemskab lange udsigter.

Siden 2014 har Ukraine købt stadig flere våben i Tyrkiet, fx transportfly og anti-skib krydsermissiler. De tyrkiske investeringer i Ukraine er vokset med 30 pct., samhandelen er nået op over de 5 mia. dollar om året. Tyrkiet støtter Ukraines territoriale integritet og er i princippet for ukrainsk medlemskab af NATO. Alt dette sker, samtidig med at Tyrkiet på flere områder også samarbejder med Rusland, fx køber Tyrkiet S400 missilsystemer i Rusland.

Samtidig har Ukraine markant styrket de økonomiske forbindelser til Kina. Det bekymrer USA, der dog har fået standset kinesisk overtagelse af luftfartselskabet Skyrison og derudover planlagte projekter inden for højteknologi. Alligevel er samhandelen mellem Ukraine og Kina vokset markant.

Ukraines eksport til Kina nåede 7.1 mia. dollar i 2020. En stor del af eksporten er korn, jern og stål. Importen fra Kina nåede op på 8.1 mia. dollar i 2020. Hertil kommer flere planlagte infrastrukturprojekter. Ukraine har logisk nok nægtet at være medunderskriver på vestlige landes protest den 25.juni rettet Kinas handlinger i Xinjiang provinsen og har ved flere lejligheder, fx under kinesiske historiske markeringer, hyldet den kinesiske stat. De tætte forbindelser mellem Kina og Rusland er ingen forhindring. Økonomi tæller mest.

Share This