Ukraine og corona epidemien, fare for et mere autoritært regime?
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ukraine: Corona epidemien har bragt præsident Volodymyr Zelensky og hans administration i en svær situation, den sværeste overhovedet. Det fastslår Konstantin Skorkin i en analyse for ”Carnegie Endowment” (26.3.2020).
Allerede inden corona-smitten var præsidentens popularitet for nedadgående. Antallet af konstaterede smittede er ikke specielt højt i Ukraine, men myndighederne har alligevel grebet til hårde midler. Det reelle antal for smittede er givetvis betragteligt højere end det officielle.
De ydre grænser er blevet lukket og Kijevs metro er lukket. I flere områder af landet er der erklæret undtagelsestilstand. Myndighedernes initiativer har skabt udbredt panik og frygt. Mange ser dem som irrationelle og skadelige.
Allerede i februar måned førte ankomsten af ukrainere fra Kina til uro og protester. At befolkningens tillid til myndighederne generelt er i forvejen meget lav, spiller afgjort en rolle. For den i forvejen hårdt ramte ukrainske økonomi er corona epidemien højst uvelkommen.
Zelensky har bl.a. annonceret en udsættelse af virksomhedernes skattebetalinger og andre støtteforanstaltninger, men de økonomiske muligheder er stærkt begrænsede.
Sidst det skete var i 2014. Zelensky har beordret finansministeren at bede Den Internationale Valutafond (IMF) om ekstra hjælp. Han har også holdt møde med landets rigeste oligarker, herunder Ihor Kolomojski, og bedt dem at hjælpe ekstraordinært med omkring 12-13 mia. hryvnias, svarende til 430-465 mio. dollar. Senere er det fremgået, at Zelensky har overdraget oligarkerne et særligt ansvar i de regioner, hvor de i særlig grad har anbragt deres formuer, Rinat Akhmetov i Donbas og Vestukraine, Kolomojski i Zaporizhia, Viktor Pinchuk i Dnipropetrovsk etc. Den model blev også brugt i 2014.
Det ændrer ikke ved, at eksporten vil falde, og at der ikke vil komme ret mange udenlandske investeringer til Ukraine året ud. Corona-epidemien betyder også en betragtelig nedgang i de beløb, ukrainere i udlandet sender hjem. Sidste år drejede det sig omkring 12 mia. dollar.
Ilf. Skorkin har corona-krisen skabt større EU-modstand. Befolkningen føler ikke, at der kommer hjælp fra Bruxelles og EU-lande overhovedet. Det kan måske styrke Rusland indflydelse. Krim og krigen i Donbas har i hvert fald ikke stor politisk betydning lige nu.
Aftalen mellem Ukraine og Rusland om at oprette en fælles rådgivende gruppe med deltagelse også af repræsentanter fra udbryderregionerne i Donbas har skabt vrede i nationalistiske kredse, der beskylder præsidenten for at ”lovliggøre” separatisterne. Men undtagelsestilstanden betyder, at vi ikke har oplevet store protestdemonstrationer.
Spørgsmålet er om Ukraine er på vej mod et mere autoritært styre. Givet er, at indenrigsminister Arsen Avakov’s magt er vokset. Avakov har foreslået en anti-kriseplan med budgetunderskud og omstrukturering af gæld. Det er normalt ikke indenrigsministeriets arbejdsområde.