Ad

Ukraine før valget: Zelenskijs parti størst, men Ukraines valglov kan ændre magtfordelingen

Porosjenkos partis valgplakat i Lviv Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Nationens Tjener, præsident Zelenskijs parti, er iflg. seneste meningsmåling i Ukraine stadig klart største parti med 42.3 pct. af de ukrainske vælgere bag sig, men spørgsmålet er, hvor meget han kan bruge sejren til.

Halvdelen af parlamentets medlemmer skal uforandret vælges i enkeltmandskredse, og her er resultaterne usikre. Faren for regulært stemmekøb og valgfusk er større ved den type valg, det viser erfaringen.

Zelenskij havde forlangt valgloven ændret, sådan der blev indført proportionalt partiliste-valg, men det var ikke muligt at få igennem i det nuværende parlament. For mange har haft interesse i at bevare status quo, ellers er chancen for at blive genvalgt lav.

Det pro-russiske ”Oppostionsplatformen-For Liv Partiet” er næststørst med 13.4 pct., en lille stigning i forhold til den forrige måling. Eks-præsident Porosjenko’s parti står 8.3 pct., en fremgang i forhold til sidste måling.

”VoicePartiet” ledet af den tidligere ukrainske sanger Sviatoslav Vakartjuk og Julia Tymosjenko’s parti Batkivshchyna støttes begge af 7.2 pct. af de adspurgte. Det højreorienterede ”Styrke og Ære Partiet” ledet af tidligere sikkerhedsofficerIgor Smeshko har også en mulighed til at klare spærregrænsen, står til 3.8 pct. ”Strategi Partiet” ledet af dem nu tidligere ministerpræsident Volodymyr Grojsman får derimod kun 2.8 pct. i målingen, under spærregrænsen. Valget i Ukraine afholdes 21. juli.