Ukraine boykotter egne separatistregioner, men sender varer til Moldovas udbryderrepublik Transdnjestr

Et Sheriff supermarked i Transdnjestr Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine vil ikke handle med landets separatistregioner Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraine og med den russisk annekterede Krim, men leverer varer til udbryderrepublikken Transdnjestr i Moldova. Den ukrainske præsident Petro Porosjenkos virksomhed Roshen er en af Transdnjesters største handelspartnere.

Af Vladimir Thoric, Margarita Tuzlova og Metin Dzumagulov

Ukraine/Moldova: Ukrainske virksomheder tjener penge på eksport til Moldovas selvudråbte udbryderrepublik Transdnjestr. Ukraines præsident Petro Porosjenkos virksomheder er blandt udbryderrepublikens vigtigste samarbejdspartnere, skriver Moldovas undersøgende journalister fra Rise Moldova.

Blandt de største afsendere af varer til den selvudråbte Transdnjestr er også flere internationale varemærker i Ukraine. Det til trods for, at Kijev og Chisinau i juli 2017 blev enige om fælles kontrol ved den moldovisk-ukrainske grænse i landsbyerne Kuchurgan-Pervomajsk, som skulle være den første (og hidtil eneste) checkpoint mellem Moldova og Ukraine. Aftalen blev indgået af Moldovas premierminister Pavel Filip og Ukraines præsident Petro Porosjenko. Den ukrainske leder forsikrede Moldova, at Kijev ønsker fælles kontrolpunkter i hele Transdnjestr grænsen “for at sikre gennemsigtighed og effektiv kamp mod smugling og korruption.”

I samme måned sendte Roshen (ejet af Porosjenko) chokolade m.m. direkte til Transdnjestr. Modtageren af ​​produkterne er Tiraspols firma “Sheriff”. Ifølge data fra toldregistret i Ukraine er fakturaen af en værdi af ​​1,5 millioner hryvnia (mere end 55 tusind dollars).

Journalisterne fra RISE Moldova fandt ud af, at handelen i juli kun er en brøkdel af hundredvis af handler mellem virksomhederne af den ukrainske præsident og importøren fra Transdnjestr. Fra 2014 til første halvdel af 2017 leverede Roshen til Sheriff varer for omkring tre millioner dollars.

Varerne er blevet sendt direkte til Transdnjestr, det vil sige omgår Moldovas toldkontrol. Dette bekræftes både af eksportdata fra de ukrainske toldmyndigheder og af Tezaurus-VDS SRL, den officielle distributør af Roshen-produkter i Republikken Moldova.

Sheriff LLC (grundlagt i 1993) tilhører den transnistrianske oligark Viktor Gushan (MLC). Virksomheden er en af ​​de centrale virksomheder i Gushans koncern, som han grundlagde sammen med sin partner Ilya Kazmaly. En væsentlig del af økonomien i Transdnestrien og den lokalpolitiske elite er afhængig af “Sheriff” bedriften, som sikrer eksistensen af ​​den selvudråbte Transdnjestr.

I modsætning til erklæringer fra myndighederne i Transdnjestr om handelblokade fra Kijev og Chisinau, angiveligt optrappet i 2014 på grund af konflikten i det østlige Ukraine, har “Sheriff” bevaret sin position som den største importør af ukrainske varer til den selvudråbte Transdnjestr. Desuden er andelen af importen fra Ukraine i de seneste par år vokset betydeligt. For eksempel blev Victor Gushans firma i 2015 modtager af varer for 40 millioner dollars – det vil sige hver fjerde (efter værdi) vare importeret fra Ukraine til Transdnjestr. Indtægterne fra det transnistriske oligarkselskab fra år til år er således højere end hele Transdnjestr-budget.

I 2014 var indtægterne af Sheriff mere end 445 millioner dollars, mens Transdnjesters budget kun var 286 millioner dollars. I 2016 var Sheriffs indtægter 237 millioner dollars, mens Transdnjestrs budget kun var 207 millioner dollars.

Et geopolitisk problem

I 2014, på grund af separatistiske bevægelser i Donetsk og Lugansk, begyndte Kijev antiterror-operationer i den østlige del af Ukraine. På denne baggrund begyndte Kijev og Chisinau diskutere fælles kontrol af Moldovas østlige grænse, – mere end 400 kilometer af den moldovisk-ukrainske grænse til Transdnjestr.

I et kvart århundrede har Moldova ikke været i stand til styre strømmen af ​​varer på sin østlige grænse med Ukraine. Det sker under forskellige påskud, herunder på grund af modviljen mod en optrapning af konflikten med Tiraspol. 12 checkpoints på grænsen til Transdnestrien bliver i stedet for Moldovas myndigheder kontrolleret af Transdnjesters sikkerhedsstyrker sammen med ukrainske toldere og grænsevagter.

“Manglen på fælles grænsekontrol på Transdnjestrs grænse er et geopolitisk problem, der er til gavn for Transdnjestr og Rusland”, siger tidligere chef til toldmyndigheder i Odessa-regionen Yulia Marushevskaja.

RISE Moldova-journalister har analyseret mere end en halv million eksportordre fra Ukraine, som omfattede Sheriffs 20 største handelspartnere i perioden 2016 og første halvdel af 2017. Selv i denne forholdsvis korte periode omfattede de ti største afsendere af varer virksomheden af præsident Porosjenko og blandt andet ukrainske repræsentationer af sådanne verdenskoncerner som Coca-Cola og Nestle.

Artiklen er en forkortet og redigeret udgave af en artikel offentliggjort af Moldovas undersøgende RISE center for undersøgende journalistik af journalisten Vladimir Thoric, Transdnjestr journalist Margarita Tuzlova og kirgisisk journalist fra KLOOP, Metin Dzumagulov. Artiklen i original udgave på russisk med dokumentation for de artiklens nævnte påstande findes her. Oversættelse Ota Tiefenböck

Share This