Udenlandske medier om Polens Holocaust lov

Foto: U.S. National Archives and Records Administration

Polen: Det polske senat har til trods for protester fra bl.a. Israel vedtaget den kontroversielle holocaust lov. Personer, der kalder nazistiske dødslejre for “polske lejre” eller beskylder det polske folk for delvis ansvar for nazistiske forbrydelser, kan få op til tre års fængsel. Kommentatorer frygter, at loven blandt andet vil kunne gøre tingene lettere for Holocaust-nægtere og endda danne præcedens for andre lande.

I den italienske avis La Stampa påpeger historikeren Giovanni Sabbatucci, at polakkerne ikke kun var ofre, men også medskyldige.

“Jeg henviser ikke kun til den udbredte og dybtrødede antisemitisme, men også og især til den aktive deltagelse i pogromer og massakre, der opstod under den tyske besættelse. Hundredvis af jøder blev myrdet af polske håndlangere i Jedwabne i juli 1941. I juli 1946, et år efter krigen var afsluttet, blev omkring 40 jøder dræbt af naboer, der brugte rudimentære våben som følge af rygter om kidnapping af et barn [angiveligt af jøder]. … Evnen til at acceptere sin egen fortid og diskutere den uden at undgå følsomme problemer er en betydelig indikator for kvaliteten af ​​et demokrati, mener Giovanni Sabbatucci.

Ifølge den spanske avis La Vanguardia er loven er farlig.

“Problemet med denne lov er, at den primært er rettet mod journalister og lærere, men udelukker historikere fra sanktionerne, baner vejen for argumenter, relativisering og negationistiske teorier. Med denne lov forstærker Mateusz Morawiecki’s nationalistiske regering et farligt argument, hvorfra det kan konstateres, at holocaust var en ren tysk forbrydelse, selvom myndighederne og borgerne i andre europæiske lande i virkeligheden kollaborerede. Ulemperne ved loven er mere tydelige end fordele. Det afgørende må være at respektere ofrenes og deres efterkommers hukommelse, ikke at relativisere fakta eller forsøge at tilpasse dem til nationale interesser, skriver La Vanguardia.

Israels angreb er uacceptabelt, mener det polske regeringsvenlige website Wpolityce. Ifølge Wpolityce har den israelske regering reageret alt for hårdt på den polske lov. Historikere og Holocaust-overlevende er chokerede, men Polen må ikke give efter, mener wPolityce.

“Polakkerne har ofret for meget blod i det forenede fædrelands navn til at vi nu skal acceptere at nogen vil belære os, hvordan vi vedtager vores egen lovgivning. Det er trist, at nu – da vi troede på, at de polsk-israelske forbindelser er bedre end nogensinde – at blive udsat for et uacceptabelt angreb på den polske stat. Vi vil ikke give efter, fordi vi ikke har den mindste grund til at gøre det. Vi har sandheden på vores side, skriver Wpolityce.

De parlamentsmedlemmer, der udarbejdede lovforslaget, er mindre interesserede i, om folk bruger en bestemt betegnelse end i censurering historie rent og simpelt, mener Newsweek Polska:

“De er ingen hemmelighed, at det der interesserer dem, er ikke udtrykket “polsk dødslejr “, men at straffe [historiker og forfatter] Jan Tomasz Gross for at fortælle sandheden om Jedwabne [hvor polakker myrdede jøder under nazististernes besættelse]. … Ved at stramme loven ønsker PiS at introducere en form for forebyggende censur, der forbyder folk at skildre Polen som andet end et uskyldigt og passivt offer for andre lande, mener Newsweek Polska.

Den tjekkiske avis Lidové noviny advarer imod, at loven kan inspirere andre lande til at træffe lignende beslutninger.

“Der er forståeligt nok, at polakkerne ikke kan lide, når folk kalder tidligere tyske dødslejre, der var på polsk territorium for ” polske lejre “. Men skal det indskrænkes i loven? En lovgivning, der forbyder enhver omtale af medvirken? Ikke kun meddelagtighed af ​​den polske nation, men også i konkrete beviste tilfælde? Kun en stat, der ikke er sikker på sig selv, kan gøre sådan noget. Polen kan også inspirere andre til at gøre det samme, skriver Lidove Noviny.

Ukraine har mistet sin advokat, skriver det ukrainske Novoje Vremja. Drivkraften bag loven er ideologierne fra PiS og Kukiz’15-partiet, forklarer eksdiplomat Bohdan Jaremenko i en artikel i Novoje Vremja: “Disse er chauvinistiske kræfter, som forsøger at konsolidere deres vælgere ved at bruge nationalistisk fraseologi. Det skaber problemer for Polen, ikke kun i landets  forbindelser til Ukraine, men frem for alt til Bruxelles. En revision af den polske statspolitik er i gang med det formål at tilpasse det til det regerende partis verdensbillede. Polen har mistet interessen for være en aktiv støtte til Ukraine og er ikke længere vores advokat, sådan som landet har været det i mere end 20 år. Polen har så travlt med at ødelægge sine internationale relationer, at landet snart vil få brug for sin egen advokat, mener Bohdan Jaremenko.

Den tidligere Østblok betaler prisen for ikke at afklare sin fortid, skriver The Irish Times:

“I sin travlhed med at få de tidligere sovjetiske satellitter til Europa blev alle disse uløste problemer omkring nationalisme ignoreret, og er for nyligt kommet frem igen i virulent form for racistiske og fremmedfjendske reaktioner på ankomsten af ​​syriske flygtninge i lande som Ungarn og Tjekkiet samt ved fremkomsten af ​​magtfulde populistiske ledere i disse lande, skriver Irish Times. ota

 

Share This