Tyskland skærper kursen over for vaccine-modstandere

Illustrationsfoto: Pixabay

Af Michael Skovgaard

Tyskland: I takt med de stigende smittetal indfører flere delstater nu skrappe forholdsregler som alternativ til en ny nedlukning. Berlin afskærer reelt uvaccinerede fra alt, nu hvor smittetallet nærmer sig 400. I de sydtyske delstater taler man nu om en reel nødsituation, da sundhedssystemet ikke længere kian klare presset.

Lørdag tog Berlin en ny regel i brug. Ved indkøb i butikker generelt er der nu kun adgang for raskmeldte og vaccinerede. Der skal vises vaccinepas, og uvaccinerede kan nu kun købe ind i supermarkeder. Det vil sige, at det ikke længere er nok med en negativ test. Samme regel ventes indført for offentlige transportmidler.

I de sydøstlige delstater Sachsen og Thûringen samt Bayern er der nu smittetal  (incidens) på langt over 1000. Flere hospitaler har ikke længere plads på intensiv, og militærfly er nu sat ind for at flyve patienter til behandling i nordtyske byer. Flere hospitaler melder nu, at man kan blive tvunget til „triage“. Det betyder, at man skal til at sortere de patienter fra med ringest chance for at overleve. Det kan ramme svært syge covid-19 patienter.

De tyske sygekasser melder om stærkt stigende udgifter. I modsætning til Danmark er man ikke sygeforsikret via skatten. Man er i stedet medlem af en privat sygekasse. Derfor truer flere sygekasser med, at en behandling på intensiv for covid-19 ikke automatisk vil blive dækket, hvis man ikke er vaccineret. Det vil sige, at det klassiske forsikringsprincip kan blive taget i brug. Da man som uvaccineret udgør en højere risiko, skal man betale en højere præmie.  Det betyder, at uvaccinerede kan ende med at skulle betale for behandlingen selv – eller dele af den. Langt størstedelen af de indlagte i Sydtyskland er ikke vaccinerede.

Share This